PREDSTAVNIK SRBIJE U UN: Preko Srbije se ne prodaje oružje Al-Kaidi
Foto: AP

Milan Milanović demantuje Federalnu TV

PREDSTAVNIK SRBIJE U UN: Preko Srbije se ne prodaje oružje Al-Kaidi

Društvo -
Republika Srbija uvek radi sve u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i to potpuno transparentno i odgovorno", ističe Milanović

NJUJORK - Energično demantujemo bilo kakvo dovođenje u vezu Srbije sa izvozom u bilo koju zemlju gde to nije odobreno od strane Sankcionih komiteta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), saopštio je večeras stalni predstavnik Srbije u UN, Milan Milanović, negirajući navode iz izveštaja Federalne televizije.

"Republika Srbija uvek radi sve u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i to potpuno transparentno i odgovorno", ističe Milanović.

"Nalazimo se u vrhu liste najtransparentnijih izvoznika naoružanja i vojne opreme u svetu", naglasio je Milanović, "što je više puta potvrđeno od strane UN".

Prema njegovim rečima, "svaki izvoz u zemlje koje se nalaze pod režimom sankcija UN vrši se isključivo uz odobrenje Komiteta Saveta bezbednosti UN, koji je nadležan za primenu sankcija".

Milanović podseća da je "uobičajena praksa Sankcionih komiteta da dostavljaju upite državama članicama UN u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme" i napominje da "svaki takav zahtev Misija u Njujorku prosleđuje nadležnim organima u zemlji".

"Navodi oko određenih firmi koje pominju mediji u Federaciji BiH, uključujući TV Federacije BiH, a koje su preneli pojedini mediji u Republici Srbiji, nama su potpuno nepoznati", naglasio je Milanović.

"Energično demantujemo bilo kakvo dovođenje u vezu Republike Srbije sa izvozom u bilo koju zemlju gde to nije odobreno od strane Sankcionih komiteta Saveta bezbednosti UN", zaključio je Milanović.

Federalna televizija izvestila je da oružje iz Bosne i Hercegovine, preko posredničkih firmi registrovanih u Srbiji i Crnoj Gori, završava u skladištima Al-Kaide, tvrdeći da su UN od vlasti Srbije već zatražile istragu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track