(VIDEO) DŽULIJAN ASANŽ PRVI POSUMNJAO: Da li Srbin Srđa Popović stoji iza nereda na Majdanu?
Foto: Ap, Zorana Jevtić

NEWSWEEK o Canvasu

(VIDEO) DŽULIJAN ASANŽ PRVI POSUMNJAO: Da li Srbin Srđa Popović stoji iza nereda na Majdanu?

Društvo -
Srđa Popović je blisko sarađivao s američkm obaveštajnom firmom Stratfor i prodavao im je iinformacije o drugim aktivistima koji su delovali širom sveta, objavio je Vikiliks 2013. godine

BEOGRAD - Srđa Popović, jedan od vođa pokreta Otpor, tvrdi za Njuzvik da njegova organizacija CANVAS (Dentar za primenjene nenasilne akcije i strategije) nije potpirivala revoluciju u Ukrajini, svetskom žarištu broj jedan.

"Godinama nas ruska propaganda optužuje da imamo uticaj na dešavanja u toj zemlji, a ot nije tačno. U Ukrajini i Gruziji 2003. i 2004. desili su se impresivni nenasilni pokreti nakon krađe na izborima. Mi nismo radili ni sa jednom grupom koja je bila na Majdanu i svako naše vezivanje za te grupe je netačno. Naše aktivnosti su bile vezane za Ukrajinu od pre 12 godina, a tada su i prestale", rekao je on za Njuzvik.

Međutim, Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks koji je objavio najveće tajne SAD i nije ruski propagandista, obelodanio je u decembru 2013. na Tviteru komentar "Da li je srpska organizacija Otpor umešana u situaciju u Ukrajini" u kom navodi da iza tada aktuelnoj revoluciji u Ukrajini i višednevnih nereda na trgu Majdan u prestonici Kijevu možda stoji baš Srbin Srđa Popović.

Pored komentara postavljeni su linkovi koji otvaraju sajt Vikiliksa, a pokazuju da je ta grupacija odgovorna za Narandžastu revoluciju u Ukrajini iz 2004.

Na sajtu Vikiliksa piše da je Popović čovek koji je 2000. s vlasti zbacio nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a uz to je odgovoran i za podstrekivanje promena mnogih režima u istočnoj Evropi. Kako objašnjavaju, u Srbiji je Otpor toliko bio uspešan da su ga uveli i u Ukrajinu 2004.

Neonacisti u krvavim neredima na Majdanu s kraja 2013. i početka 2014. godine (Foto: AP)
Neonacisti u krvavim neredima na Majdanu s kraja 2013. i početka 2014. godine (Foto: AP)

"Obučavali smo ih kako da osnuju i organizuju pokret, kako da stvore 'brend', naprave svoj logo, simbole i ključne poruke. Podučavali smo ih kako da identifikuju najvažnije slabosti u društvu i koji problemi ljude najviše pogađaju, šta ih može motivisati", rekao je aktivista srpskog Otpora u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tvrdi Vikiliks.

Otkriveno je, takođe, da je Popović blisko sarađivao s privatnom obaveštajnom kompanijom Stratfor, sa sedištem u Ostinu, u američkoj državi Teksas, i da je njoj prodavao informacije o drugim aktivistima koji su delovali širom sveta. To je radio bez znanja tih ljudi, koji su mu, kao poznatom aktivisti, verovali, a širio je informacije o stvarima koje su se dešavale na Filipinima, u Tunisu, Vijetnamu, Iranu, Azerbejdžanu, Egiptu, Tibetu, Zimbabveu, Poljskoj, Belorusiji, Venecueli i Maleziji, piše NEWSWEEK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track