VIDOVDAN DA BUDE SIMBOL PREPORODA: Ovako je širom Srbije obeležen najveći srpski praznik!
Foto: Fonet AP

Svečano

VIDOVDAN DA BUDE SIMBOL PREPORODA: Ovako je širom Srbije obeležen najveći srpski praznik!

Društvo -
Ponosni iako 28. jun pre svega simboliše srpsko stradanje, to je mit koji bi Srbija trebalo da promeni, ali ne i da zaboravi

BEOGRAD - Iako 28. jun, Vidovdan, za Srbe predstavlja pre svega podsećanje na tragediju Kosovskog boja, to je mit koji bi, kažu analitičari, trebalo promeniti. Sličnu je poruku juče poslao i premijer Aleksandar Vučić, rekavši da je ponosan što na ovaj praznik može da govori i o svetloj budućnosti Srbije zbog stranih investicija koje dolaze.Da cenimo prošlost- To su velike stvari za nas i to su Vidovdani naše budućnosti - poručio je Vučić na otvaranju fabrike memorijske pene za madrace i jastuke, koju su zajednički otvorile kineska kompanija „Helt ker“ i danska firma „Everest“.- Na današnji sveti dan, Vidovdan, mogu da kažem da smo počeli da pravimo i gradimo našu srpsku planinu - naglasio je Vučić i dodao da će u ovu fabriku biti uloženo ukupno 35 miliona evra i zaposleno 900 radnika.Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija mora ceniti prošlost, ali istovremeno mora izgraditi i budućnost.

Odali počast... Predsednik Nikolić i ministar Gašić polažu vence
Odali počast... Predsednik Nikolić i ministar Gašić polažu vence

Pogled u budućnost- Mi kao Srbi moramo da nađemo pravi odnos između prošlosti i budućnosti. Često nam se dešavalo da mistifikujemo prošlost, ali da iz tragedija koje su nam se dešavale ne izvlačimo pouke. Moramo se osloniti na iskustvo naših predaka, učiti od njih, i na osnovu naše istorije i tradicije graditi budućnost - zaključuje Anđelković dok istoričar Srđan Cvetković navodi da je Kosovski boj bio jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, ali da bi svakako kao narod trebalo da se okrenemo i pozitivnim događajima, s verom u budućnost i bolje sutra.- Taj 28. jun je za Srbe pun simbolike. Desili su se Kosovski boj, atentat na austrougarskog prestolonaslednika, dobili smo Staljinovu rezoluciju Informbiroa o stanju u KPJ, donet je Vidovdanski ustav, a uhapšen je i Slobodan Milošević. Ne smemo zaboraviti istinu, ali je možda vreme da se okrenemo i budućnosti - navodi Cvetković.

LEGENDE O KOSOVSKOM BOJUMIT: Boj na Kosovu je najvažnija srpska bitkaISTINA: Mnogo važnija po posledicama bila je Marička bitka iz 1371. Posle nje su Vizantija, Bugarska, kao i manje srpske i vizantijske državice postale turski vazaliMIT: Car Lazar se svesno žrtvovao da bi za Srbe izborio carstvo nebeskoISTINA: Objektivna istorija Kosovski boj smatra tek samo jednom bitkom u nizu u tom periodu, i to bez presudnog značajaMIT: Srbi su se hrabro borili da bi sačuvali slobodu i nezavisnostISTINA: Srpsko carstvo propalo je još ranije, posle smrti cara Dušana, a Lazar je za života priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja i izgubio nezavisnostMIT: Vuk Branković je bio izdajnikISTINA: Raspoloživi podaci pokazuju da su naslednici kneza Lazara priznali vrhovnu vlast sultana, kome je još neko vreme otpor pružao Vuk Branković

Poziv na jedinstvo... Amfilohije
Poziv na jedinstvo... Amfilohije

Liturgija mitropolit Amfilofije u manastiru Gračanica CAR LAZAR I SKENDERBEG BORILI SU SE ZA ISTU STVARJedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji obeležen je širom Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba VS, generala Ljubiše Dikovića, u Kruševcu je položio venac na Spomenik kosovskim junacima.Patrijarh Irinej služio je Svetu vidovdansku liturgiju u porti manastira Gračanica, a prisustvovalo joj je nekoliko stotina vernika.- Danas su oči, misao i osećanja svih Srba, ne samo u našem otačanstvu već i Srba širom sveta, na svim kontinentima, s nama duhovno ovde. Nema veće žrtve od žrtve svoga života i tela, a tom žrtvom žrtvovali su se knez Lazar i bezbroj kosovskih junaka koji su ga pratili na Kosovo polje i prolili krv i njome zalili ovu svetu zemlju - rekao je patrijarh, dok je mitropolit crnogorski Amfilohije poručio da su se car Lazar i Skenderbeg borili za isti ideal:- Ovo mesto treba da bude putokaz, pokolenjima ne samo našim nego i našoj braći Albancima. Da hodimo svi zajedno tim putem, svetim putem, putem žrtvovanja za dobro, za napredak, za ljubav prema svojim bližnjima - kazao je mitropolit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track