NE U SREBRENICU: Peticiju protiv odlaska u Potočare studenti predaju u sredu
Foto: Pravni Fakultet Kurir

Apel oko 2.000 akademaca

NE U SREBRENICU: Peticiju protiv odlaska u Potočare studenti predaju u sredu

Društvo -
U otvorenom pismu, koje su inicirala tri beogradska fakulteta - Fakultet političkih nauka, Bogoslovski i Pravni falultet - navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posledice po srpski narod

BEOGRAD - Grupa studenata sa nekoliko fakulteta saopštila je u petak da će u sredu, 8. jula Vladi Srbije predati apel sa 2.000 potpisa da predsednik i premijer Srbije ne idu u Potočare 11. jula.

Kako se navodi u saopštenju, studenti očekuju da će ih premijer primiti i pružiti im priliku da obrazlože svoje zahteve.

Grupa od 400 srpskih studenata sa više privatnih i državnih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva je u pismu 23. juna apelovala na predsednika i premijera da ne idu u Potočare 11. jula i da od Rusije zatraže da stavi veto na britansku rezoluciju o Srebenici u Savetu bezbednosti.

U otvorenom pismu, koje su inicirala tri beogradska fakulteta - Fakultet političkih nauka, Bogoslovski i Pravni falultet - navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posledice po srpski narod.

Studenti su iskazali veliku zahvalnost svima koji su ih podržali u akciji. "Suočeni sa pokušajima demonizacije Srbije i srpskog naroda, mi kao predstavnici njene mladosti i akademske zajednice, osećamo potrebu da iskažemo svoj stav u ovom izuzetno važnom pitanju za našu budućnost", kaže se u saopštenju.

Deset dana kasnije možemo samo konstatovati da smo još čvršći u svojim uverenjima da bi odlazak državnih predstavnika Srbije na ovaj najavljeni skup, kao i eventualno usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici ostavilo trajne posledice po buduće srpske naraštaje, kao i na naš odnos prema sebi, svojoj istoriji, kulturi i identitetu, navodi se u saopštenju studenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track