SASLUŠAN VLASNIK UNIKO TRAVELA Filipović: Nisam kriv, Ristić i mene prevario
Foto: Facebo

Prebacuje krivicu

SASLUŠAN VLASNIK UNIKO TRAVELA Filipović: Nisam kriv, Ristić i mene prevario

Društvo -
Direktoru agencije koja je prevarila najmanje 125 turista određen pritvor do 30 dana

BEOGRAD - Vlasnik agencije „Uniko travel“ Nenad Filipović, koji je u subotu uhapšen zbog sumnje da je prevario najmanje 125 putnika za turističke aranžmane, saslušan je juče u Prvom osnovnom tužilaštvu i određen mu je pritvor do 30 dana da ne bi uticao na svedoke ili ponovio isto krivično delo.Kako nezvanično saznajemo, Filipović je negirao da je kriv i sve je svalio na Nenada Ristića, koji je ugovarao sporne aranžmane i pobegao s parama."Ne priznajem izvršenje krivičnog dela. Ja sam samo na papiru vlasnik agencije, a sve poslove je vodio Nenad Ristić. S njim sam sve vreme komunicirao telefonom i mejlom, a ja sam, kao direktor, imao učešća samo kod elektronskog plaćanja, kad sam novac prebacivao na račune hotela. Naloge za to sam dobijao od Nenada Ristića", pravdao se Filipović.On je odlučno tvrdio da od prevarantskog poslovanja agencije nije imao nikakve koristi.Verovao prijatelju"U svemu ovome su prevareni i moji prijatelji koji su uplatili letovanje", naveo je Filipović.Branilac Aleksandar Đorđević kazao je da nominalna visina prevare za koju je Filipović osumnjičen iznosi 1.052.142 dinara, i da je zapravo on sam najveća žrtva. Njegov klijent se bavi drugim poslovima, knjigovođa je i nikad nije imao problema u poslovanju."Nenad Ristić je bio njegov dugogodišnji prijatelj, koji ga je zamolio da mu pozajmi ličnu kartu da bi otvorio agenciju. U tom trenutku Filipović nije imao nikakva saznanja da Ristić ima bilo kakve veze sa agencijom „Triniti“, što je saznao pre oko mesec dana, kad je insistirao da se sve to prebaci na Ristića", kaže Đorđević.Rasim Ljajić, ministar turizma, rekao je juče da će građani koje je prevario „Uniko travel“ biti obeštećeni od novca koji je agencija uložila kao obavezan depozit od 40.000 evra:

U bekstvu... Nenad Ristić
U bekstvu... Nenad Ristić

Dosta je bilo prevara"Neverovatno je da isti čovek u dve godine na isti način prevari ljude. To nije turistička, to je prevarantska agencija. Zato razmišljamo da se ove nedelje izmeni Zakon o turizmu".Aktuelni zakon je problematičan jer po njemu ukoliko se agenciji oduzme licenca ili je u postupku oduzimanja, njen vlasnik može da bude subagent u nekoj drugoj turističkoj agenciji. Time se poslužio i Nenad Ristić. On je 2012, kao vlasnik agencije „Triniti“, prevario turiste, zbog čega je bio i u pritvoru. Po izlasku je uspešno izbegavao nadležne organe i nesmetano otpočeo biznis u „Uniko travelu“. Kao lice koje u dosijeu ima prevaru, nije mogao da bude osnivač, ali nije bilo prepreka da bude zaposlen u njoj. Međutim, njegovog imena nema u dokumentima „Uniko travela“.

Filipovićeva porodica nudiZA INFO O RISTIĆU NAGRADA OD 1.000 EVRAAdvokat Ðorđević rekao je i da je ovlašćen od strane porodice Filipovića da ponudi nagradu od 1.000 evra za svaku informaciju koja dovede do hapšenja Nenada Ristića osobi koja se bude javila na telefon 192.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track