CRNOGORSKO PRIMORJE: Gužve na putevima, fekalije na plažama
Foto: Marina Lopičić

Strpljenje vam je potrebno

CRNOGORSKO PRIMORJE: Gužve na putevima, fekalije na plažama

Društvo -
Kolone vozila su na svim prilazima Baru, a od Buljarica ka Čanju kilometar se prelazi i po četiri sata. Turiste muči i kanalizacija

BUDVA - Nemojte da dozvolite da vam ogromne gužve na putevima na Crnogorskom primorju pokvare odmor!- Kolone vozila su na svim prilaznim putevima Baru. Od Ulcinja ka Budvi je bolja situacija, ali gužve nastaju nakon Utjehe i Velikog pijeska. Od Buljarica ka Čanju takođe je otežan saobraćaj, a kilometar se nekad prelazi i po četiri sata - rečeno nam je u Auto-moto savezu Crne Gore.Problem otežavaju uski krivudavi putevi i veliki broj stranih turista, ali i Crnogorci, koji se u ovom periodu spuštaju na more.Nezapamćene kolone- Tunel Sozina je često zakrčen automobilima, ali nije nikakva vanredna situacija, već je reč o smeni turista koja se događa svake godine u ove vreme. Ima gužvi i na graničnim prelazima, kao i na naplatnim rampama - kažu u Savezu.Od srpskih turista se poslednjih dana masovno mogao čuti i komentar da ne pamte ovakve gužve u Crnoj Gori i da se ulicama bukvalno ne može proći od mase ljudi. Pored gužvi, posetioce će u Crnoj Gori dočekati još jedna neprijatnost.Kanalizacija u mestu Šušanj zadržava se na plaži, gde je i napravila pravo prljavo jezerce, koje se svakodnevno uliva u more. Fekalije i prljavština iz kanalizacije tako plivaju zajedno sa kupačima. Oštar, neprijatan miris dočekuje goste na delu plaže koja nema zakupce. Meštani kažu da ovaj problem godinama traje, ali da je sada eskalirao, te da niko od nadležnih ne reaguje.- Neplanska gradnja, neodržavanje septičkih jama, pogrešno spojene fekalna i kišna kanalizacija razlog su da nesnosan smrad tera goste i stvara ružnu sliku o ovom delu obale, na kom, nažalost, ima mnogo kuća i apartmana za izdavanje - rekao je jedan meštanin.Otpušena kanalizacijaDirektor Poslovne jedinice „Kanalizacije“ Dragan Plamenac kaže za crnogorski Dan da su odmah nakon saznanja za problem na plaži u Šušnju otčepili kanalizaciju i ponovo je stavili u funkciju.

Zapušite noseve, pa u vodu... Crnogorsko primorje
Zapušite noseve, pa u vodu... Crnogorsko primorje

S. S - J. P.

Nastanile se u JadranuUHVAĆENA JOŠ JEDNA OTROVNA RIBABraća Vuk i Rajko Bojanović iz Podgorice prekjuče su nadomak plaže Trsteno ulovili najotrovniju ribu na svetu četvorozupku iliti fugu, ali su, srećom, na vreme otkrili da nije za jelo.Ribari u Rafailovićima nedavno su ulovili istu takvu ribu.- Ova vrsta izuzetno je otrovna i konzumacija može imati fatalne posledice. Otrov iz jetre, tetraodoksin, izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Lokalno stanovništvo već je upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a kao glavni razlog navodi se globalno zagrevanje i podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu - rečeno je u Institutu za biologiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track