SUD ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU: Dejvid Švendiman glavni tužilac
Foto: AP

Izglasan zakon

SUD ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU: Dejvid Švendiman glavni tužilac

Politika -
Zakon koji je kosovski parlament izglasao omogućava da za specijalnog tužioca suda za ratna zločine na Kosovu bude imenovan glavni tužilac SIFT

BEOGRAD - Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima za proveru navoda o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu (SITF) Dejvid Švendiman izjavio je da zakon koji je kosovski parlament izglasao 3. avgusta, omogućava da za specijalnog tužioca suda za ratna zločine na Kosovu bude imenovan glavni tužilac SIFT

Švendiman je izbegao da direktno potvrdi najave prištinskih medija da će biti na čelu kancelarije specijalnog tužioca, čije će sedište, najverovatnije, biti u Hagu.

"Prema odredbama zakona koji je Skupština Kosova usvojila - paragraf šest član 35, uspostavlja se kancelarija specijalnog tužioca, a imenovani organ mogao bi glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima da imenuje za specijalnog tužioca", objasnio je Švendiman. Specijalni tužilac je zvanična titula glavnog tužioca koji je odgovoran za pitanje koja će se iznositi pred specijalni sud. Na detaljima o sprovođenju ovog zakona rade drugi ljudi, a u međuvremenu SITF nastavlja sa radom kao do sada, a ja nastavljam da obavljam posao glavnog tužioca SITF, rekao je Švendiman.

Kosovski parlament je početkom avgusta, pod pritiskom Zapada, iz drugog puta i po hitnom postupku doneo Zakon o specijalnim vezama i kancelariji specijalnog tužioca. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije stigla da u zakonskom roku, koji je istekao preksinoć u ponoć, potpiše ovaj dokument, jer je parlamentarna opozicija kosovskih Albanaca u zadnji čas podnela inicijativu Ustavnom sudu Kosova da se izjasni o zakonu o specijalnom sudu za zločine.

Američki advokat Švendiman je na čelu SITF od prošle godine. Prema najavama specijalnog predstavnika EU u Prištini Samuela Žbogara, prve optužnice pred budućim specijalnim sudom trebalo bi da se pojave 2016, a priča se i da je 100 predmeta spremno za suđenje. Prištinski mediji naveliko licitiraju ko će se od kosovskih zvaničnika i političara naći pred ovim sudom i prebrojavaju koliko se puta ko od njih pominje u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, na osnovu kod je osnovan SITF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja