Danas se obeležava Svetski dan knjige

Danas se obeležava Svetski dan knjige

Društvo -
Narodna biblioteka Srbije zadužena je za centralnu manifestaciju posvećenu knjigama i njihovim autorima, na dan kada su 1616. godine preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir

BEOGRAD - Svetski dan knjige biće danas obeležen mnogobrojnim programima, koje su pripremili Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, kao i Gete institut i Institut Servantes.

Narodna biblioteka Srbije zadužena je za centralnu manifestaciju posvećenu knjigama i njihovim autorima, na dan kada su 1616. godine preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Obeležavanje Svetskog dana knjige počinje u 10 časova u nacionalnoj biblioteci predstavljanjem specijalne vitrine za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige, u kojoj će biti izložen najvredniji srednjovekovni ćirilski rukopis iz zbirke Narodne biblioteke Srbije - "Beogradski parimejnik", iz 13. veka.

Nastaviće se potpisivanjem Protokola o saradnji Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta, predstavljanjem jedinog bibliobusa, kao i edicije "100 slovenskih romana", a nacionalna biblioteka otvoriće posetiocima vrata svog Odeljenja za restauraciju i konzervaciju.

U gradskoj biblioteci u ulozi bibliotekara naći će se predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac, pisac Mira Bobić-Mojsilović, muzičar Nele Karajlić i glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić.

Biće otvorena i izložba "Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja", na kojoj će prvi put široj javnosti biti predstavljeni nepoznati primerci Andrićevih knjiga, poput "Na Drini ćuprija" - lični primerak srpskog nobelovca, na kojoj je on olovkom pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja.

Četvrti novobeogradski sajam knjiga, stripa i antikvarne knjige, na kome učestvuje više od 50 domaćih i stranih izlagača, biće otvoren u Hali sportova.

U Klubu-knjižari-galeriji "Glasnik" biće proglašeni pobednici Konkursa za najbolju kratku priču s temom "Knjiga", koji je raspisalo Javno preduzeće "Službeni glasnik".

Institut Servantes, povodom Svetskog dana knjige, pokreće Dečji klub koji će se održavati svake treće subote u mesecu i gde će najmlađi moći besplatno da uče španski jezik.

Biće organizovan i "Višejezički poetski recital", a Institut Servantes pozvao je sve zainteresovane da dođu da recituju na španskom ili bilo kom drugom jeziku pesme španske ili hispanoameričke književnosti.

Moto programa Gete Instituta je "Čitam, saznajem, mislim". Mladi novinari - srednjoškolci, urednici školskih časopisa, intervjuisaće prolaznike o Svetskom danu knjige i čitanju, učenici Nemačke škole predstaviće svoje omiljene knjige, a najavljena je i radionica za roditelje o značaju čitanja za razvoj dece.

Izdavačka kuća "Dereta" povodom Svetskog dana knjige čitaocima daje popust do 60 odsto na aktuelna izdanja i cvet na poklon što je ustaljena tradicija knjižara u celom svetu za "praznik knjige".

Obeležavanje Svetskog dana knjige biće završeno poetskom večeri "Knjige, braćo moja, knjige", u organizaciji Narodne biblioteke i Zadužbine "Dositej Obradović".

Svoje stihove, posvećene knjizi, u Narodnoj biblioteci Srbije govoriće Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track