Zorana Mihajlović: Žene u politici su garancija za mir
Foto: Ministarstvo Građevinarstva I Saobraćaja

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost

Zorana Mihajlović: Žene u politici su garancija za mir

Društvo -
Srbija je sa 33 odsto žena u poslaničkom sastavu Skupštine na sredini svetske lestvice prisustva žena u političkom životu

BEOGRAD - Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala je danas na diskriminaciju žena u Srbiji i založila se za povećavanje njihovog angažovanja u društvu, posebno u sektoru bezbednosti."Neophodno je da se smanji diskriminacija, jer nismo svi jednaki, iako nam je upravo to zagarantovano. Mi to moramo da promenimo, svi zajedno", rekla je Mihajlović na skupu u Beogradu o sprovođenju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 "Žene, mir i bezbednost".Navela je da je Srbija, sa 33 odsto žena u poslaničkom sastavu Skupštine, na sredini svetske lestvice prisustva žena u političkom životu.Mihajlovićeva je dodala da je neophodan stalni rad institucija i civilnog sektora za inkluziju žena u sve sektore društva, a posebno u policiju i vojsku. "Učešće žena u političkom životu i sektoru bezbednosti može da obezbedi održivi mir i stabilnost jer nije dovoljno samo obezbediti mir, nego ga treba i održati", kazala je Mihajlović.Ambasador SAD u Srbiji Majl Kirbi ocenio je da bi svet bio bolji ukoliko bi se ženama omogućila aktivnija uloga u društvu. I on je naglasio da u Srbiji ima diskriminacije žena, posebno prilikom zapošljavanja, a kao primer je naveo da je na prijavama za posao u SAD zabranjeno postavljanje fotografija i navođenje starosti kandidata."U Srbiji poslodavci izbegavaju da zaposle žene koje imaju 27 godina jer znaju da će ići na porodiljsko i trudničko bolovanje, i to mora da se promeni. Čitav proces prijavljivanja mora biti inkluzivan, tako da ne bude mesta za diskriminaciju po bilo kojem osnovu", kazao je Kirbi.

Ambasador OEBS u Srbiji Peter Burkhart je ocenio da je Srbija ostvarila vidljiv napredak po učešće žena u vojsci i policiji, ali treba da uradi još mnogo da bi se uloga muškaraca i žena izjednačila. Skup u Beogradu je organizovala Misija OEBS u Srbiji radi ocene rezultata postignutih u primeni petogodišnjeg Akcionog plana za Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1325, koji ističe u decembru ove godine. Rezolucija 1325 je doneta 2000. godine u UN radi podsticanja ravnopravnosti polova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track