VESIĆ: Grad odlučan da sredi fasade na zgradama
Foto: Beoinfo

Čeka se izmena zakona

VESIĆ: Grad odlučan da sredi fasade na zgradama

Beograd -
Nakon izmene zakona, deo fasada urediće se zajedno sa stanarima, a neke sa kompanijama zainteresovanim da ulažu u energetsku efikasnost, dok će se fasade pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenici raditi kroz posebne fondove, istakao je Vesić

BEOGRAD - Grad pojačava sve aktivnosti na uređenju fasada i nakon izmene Zakona o stambenim odnosima, zajedno sa stanarima kreiraće programe za obnavljanje. Grad će tako izdvajati od 20 do 30 odsto sredstava, a ostatak stanari na duži vremenski rok, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić prilikom obilaska radova na objektu u Stojana Protića 34.

Prema njegovim rečima, fasada na ovoj zgradi rekonstruisaće se zahvaljujući sredstvima na računu koje su stanari imali, a posao je poveren „Gradskom stambenom”.

– Problemi sa fasadama u gradu postoje jer su one zastarele i decenijama u njih niko nije ulagao, a drugi razlog jeste to što ne postoji definisan odnos ko ih uređuje. One pripadaju stanarima i grad i opštine za sada nemaju mogućnost da ulažu u njih. Nakon izmene zakona, deo fasada urediće se zajedno sa stanarima, a neke sa kompanijama zainteresovanim da ulažu u energetsku efikasnost, dok će se fasade pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenici raditi kroz posebne fondove – istakao je Vesić.

Sređivanje fasade u Ulici Stojana Protića početak je veće akcije s namerom da se u budućnosti znatno više brine o fasadama u Beogradu, dodao je gradski menadžer.

Direktor „Gradskog stambenog” Nikola Kovačević precizirao je da ovo preduzeće tokom godine obavi više od sto hiljada intervencija i najavio da će ekipe u narednom periodu ući u svaku zgradu koja je u sistemu preduzeća.

– Veoma nam je važno da se podigne kvalitet života stanara, a problemi će se rešavati jedan po jedan. Izdvojena su određena sredstva i sve zgrade koje su u našem sistemu održavanja mogu da nam se obrate kako bismo rešili sve ono što ih muči dugi niz godina – naglasio je Kovačević.

U nekim objektima to će biti sitne popravke, poput sandučića, interfona ili krečenja, ali će se ovo preduzeće potruditi da se zajedničkim angažmanom urade i veće stvari, poput fasada.

Radomir Aničić, predsednik Skupštine stanara u Ulici Stojana Protića 34, izrazio je veliku zahvalnost gradu i gradskom menadžeru što se imalo sluha za sređivanje spoljašnjosti objekta koji je useljen još 1963. godine i od tada se ništa na njemu nije radilo. Ovako veliki infrastrukturni projekat ne bi mogao da bude urađen bez podrške grada, istakao je Aničić.

Događaju je prisustvovao predsednik Opštinskog odbora SNS-a Nemanja Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track