NA GRANICI SA MAĐARSKOM: U ovim mestima se prave prihvatni centri za migrante
Foto: Beta

Povećan priliv

NA GRANICI SA MAĐARSKOM: U ovim mestima se prave prihvatni centri za migrante

Društvo -
Zbog novih mera Mađarske,produžiti će se vreme koje izbeglice provode u Srbiju, zbog čega će se na severu zemlje u Somboru, Šidu, Subotici i Kanjiži, postaviti prihvatni centri gde će moći da se odmore

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija neće zatvarati svoje granice zbog povećanog priliva izbeglica, ali da će duž cele granice s Mađarskom napraviti manje prihvatne centre privremenog karaktera.

Vulin je rekao da se zbog najava strožih mera Mađarske povećao broj izbeglica u tranzitu za oko dvadeset odsto i da se očekuje da danas kroz Srbiju prođe njih 3.500.

On je naglasio da će se zbog novih mera Mađarske, koje počinju da se primenjuju od sutra, produžiti vreme koje izbeglice provode u Srbiju, zbog čega će se na severu zemlje - u Somboru, Šidu, Subotici i Kanjiži, postaviti prihvatni centri gde će moći da se odmore.

"Srbija kontroliše situaciju na svojoj granici i svi migranti će morati kao i do sada da prođu procedure od medicinske do pravne", kazao je Vulin i dodao da će danas biti održan sastanak s predstavnicia Evropske unije i UNHCR-a o otvaranju većeg prihvatnog centra u Beogradu. Prema njegovim rečima, Srbija neće trošiti dodatna sredstva iz budžeta za smeštajne kapacitete, već će se to finansirati sredstvima Evropske unije.

"Nećemo dozvoliti da se bilo ko smrzne", poručio je Vulin.

On je ocenio da je jedino rešenje za rešavanje migrantske krize da EU jasno iznese svoj plan, jer pojedinačna rešenja "samo otežavaju situaciju drugim zemljama".

"Srbija je od početka predlagala pozovite nas, uključite nas, jer iako nismo članica EU - nosimo se istim problemom, ovo možda treba da se rešava na granicima ili čak van granica EU", rekao je Vulin.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track