Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske
Foto: Profimedia

Vulin: Migranti neće moći nazad iz Mađarske

Društvo -
Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju

BEOGRAD - Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, neće biti prihvaćeni u Srbiji, izjavio je večeras ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni. "Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin . Upitan šta će biti sa tim migrantima, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.

"To više nije naša odgovornost, oni su na teritoriji Mađarske i očekujemo od mađarske države da se prema njima ponaša kako dolikuje", rekao je Vulin. U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track