VULIN: Posledica migrantske krize najviše se oseća u Srbiji
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Poseta prihvatnom centru Kanjiža

VULIN: Posledica migrantske krize najviše se oseća u Srbiji

Društvo -
Ministar Vulin je poručio da će, ako se migrantska kriza nastavi na ovakav način, Srbija bez svoje krivice biti zatvorena sa svih strana, te da naša zemlja najsnažnije oseća posledice te krize

KANJIŽA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i član Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn obišli su danas prihvatni centar za migrante u Kanjiži koji je, kao i granični prelaz Horgoš 1, posle dužeg perioda gotovo prazan.

Ministar Vulin je poručio da će, ako se migrantska kriza nastavi na ovakav način, Srbija bez svoje krivice biti zatvorena sa svih strana, te da naša zemlja najsnažnije oseća posledice te krize.

On je tokom posete prihvatnog centra u Kanjiži novinarima rekao da je granični prelaz Horgoš 1 i dalje zatvoren, iako nema razloga za to, jer je u potpunosti prazan i da je Hrvatska zatvorila najveći deo putnih prvaca prema Srbiji za saobraćaj.

Predstavnici Srbije će stoga morati da se obrate Međunarodnim sudovima i organizacijama kako bi zaštitili svoje ekonomske i druge interese, rekao je ministar. Prema njegovim rečima, i kamp u Kanjiži je potpuno prazan, ali da uprkos tome on neće biti ugašen do, kakko je rekao, "ne budemo potpuno sigurni, da zaista nema potprebe za ovim kampom".

Ponovo je podvukao da je Srbija tranzitna zemlja, da nije izazvala krizu, ali da se njene posledice najsnažnije osećaju u Srbiji.

Upitan kakvi su trenutno odnosi između Mađarske i Srbije, on je rekao da su dobri, ali da ne može da razume politiku podizanja zida nakon čega je usledilo prebijanje novinara i dece.

"To su sve stvari koje su mogle da se izbegnu", naveo je Vulin. Član Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i predsednik Upravnog odbora nemačke nevladine organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) je rekao da se nada da će narednih dana na sastanku na samom evropskom vrhu biti doneta dobra odluka, kako bi se rešila migrantska kriza.

On je rekao da je činjenica da je Srbija evropskija država nego neke članice EU. "To ste i sada dokazali", rekao je Flekenštajn. Nemačke nevladine organizacije Arbeiter Samariter Bund do sada je donirala oko 500.000 evra za prihvatne centre u Kanjiži i Subotici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track