Najnovije vesti

Napad na lezbijke je zločin iz mržnje
Foto: Dragana Udovičić

Osuda napada na aktivistkinju

Napad na lezbijke je zločin iz mržnje

Društvo
Posle pola sata otkad smo došle u kafić, našem stolu je pritrčao mladić sa kapuljačom i počeo da nas bije jednu po jednu, uzvikujući „lezbijke, lezbijke“, rekla je spisateljica Dragoslava Barzut

BEOGRAD - Napade na lezbijke trebalo bi tretirati kao zločin iz mržnje, saopštila je juče Organizacija za ljudska lezbijska prava Labris povodom napada na njihovu aktivistkinju.Incident se desio u noći između 26. i 27. septembra, kada je spisateljicu Dragoslavu Barzut i tri njene prijateljice napao nepoznati mladić u jednom lokalu.

- Posle pola sata otkad smo došle u kafić, našem stolu je pritrčao mladić sa kapuljačom i počeo da nas bije jednu po jednu, uzvikujući „lezbijke, lezbijke“. U velikom sam šoku, bilo je strašno - ispričala je Barzut i dodala da postoje indicije da je napadač navijač FK Rad.Draganu je onesvestio udarcem u glavu, a povrede glave, vilice i kičme pretrpela je njena prijateljica koja je sedela naspram nje. Prema njenim rečima, nekoliko mladića koji su se tu zatekli sprečili su napadača da im dalje nanosi udarce, a kada je on pobegao, napao ih je drugi mladić.

- Apelujem na tužilaštvo da ovaj akt prepozna kao zločin iz mržnje, pozivam na detaljnu i fer istragu, jer smo u suprotnom svi izgubili - rekla je Barzut, a pravnica Komiteta za ljudska prava Jukom Kristina Todorović naglasila je da će insistirati na tome da se Tužilaštvo ovim slučajem bavi kao zločinom iz mržnje, što je otežavajuća okolnost.(J. P.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...