SELJACI IZ ŠOPIĆA JOŠ NEĆE U ISLAM: Meštani uzeli kredit da sačuvaju crkvu!

Opet u akciji

SELJACI IZ ŠOPIĆA JOŠ NEĆE U ISLAM: Meštani uzeli kredit da sačuvaju crkvu!

Društvo -
Kupili smo najskuplji najlon u poljoprivrednoj apoteci da kiša ne bi upropastila ono što je ostalo unutar svetinje, a pop nije hteo da nas pusti unutra, priča čukununuka graditelja bogomolje Sv. Arhangela Gavrila

LAZAREVAC - Kad su uvideli da od pisma patrijarhu nema mnogo vajde, meštani sela Šopića podigli su laki keš kredit da bi kupili najlon i pokrili crkvu koju je njihov sveštenik rešio da sruši!Ipak, oni su se prošle subote, na miholjdanske zadušnice, iz crkvene porte vratili pokisli, neobavljena posla, jer im pop Mirko Tešić, s kojim su u zavadi, nije dao ključeve od ulaznih vrata hrama.

- Na sve nama poznate brojeve telefona tri sata se niko nije javio. Pokisli smo do gole kože, pa smo odložili posao. Ne ide da provaljujemo u crkvu. Grehota je! - kaže Suzana Lazarević, čukununuka prote Todora Lazarevića, koji je zajedno s parohijanima 1869. godine podigao Crkvu Sv. Arhangela Gavrila u Šopiću.Pisali patrijarhuPop je zaratio s meštanima kad je odlučio da sruši staru seosku crkvu kojoj je vetar, u prošlogodišnjem nevremenu, oduvao zvonik, tvrdeći da su temelji na kojima je izgrađena slabi i da je ispod njih proradilo klizište. Meštani, međutim, sumnjaju da je briga za lošu statiku crkve jedini popov graditeljski motiv, pa su zbog toga napisali pismo patrijarhu u kome ga mole za pomoć da urazumi bahatog sveštenika. Ako ih Irinej izneveri, pripretili su da će kolektivno preći u islam.Čukununuka graditelja crkve objašnjava da su ona i njene komšije uvidele da od pisanija i prepucavanja po internetu nema nikakve vajde, pa su zbog toga rešili da sami pokriju crkvu da kiša ne bi upropastila ono što je od nje ostalo.- Hram je bez krova otkako ga je pop Mirko pre godinu dana samovoljno uklonio. Ne treba nam njegov blagoslov ni dozvola Zavoda za zaštitu spomenika. Najlon je najlon, ne smeta nikome, a crkvu štiti od daljeg propadanja. Za petak smo obezbedili mašine, pa nam ključ od crkve neće ni trebati - neumoljiva je Lazarevićeva.Zeleni najkvalitetnijiSuzana je podigla keš kredit u iznosu od 9.000 dinara da bi u poljoprivrednoj apoteci pazarili najskuplji najlon. Dogovorili su se da dug podele na ravne časti i da ga otplaćuju zajednički.- Vidim da pismo i našu pretnju da ćemo preći u islam nisu svi razumeli na pravi način. Možda će nas sada zlobnici optužiti da smo zbog toga namerno kupili najlon zelene boje. Razočaraćemo ih! Nije to zbog islama, nego u apoteci kažu da je ovaj zeleni najkvalitetniji. S njim je svaki plastenik siguran tri sezone - jasna je Suzana.

Borci za pravdu... Suzana sa saborcima
Borci za pravdu... Suzana sa saborcima

Pare za sanacijuNE ZNA SE GDE JE NESTALO 2,2 MILIONA DINARAUprava za saradnju s crkvama i mesnim zajednicama uplatila je za sanaciju crkve u Šopiću 2,2 miliona dinara. Meštani od popa Mirka još nisu dobili odgovor na pitanje šta je s tim novcem i zbog čega crkva nije popravljena. Odgovore od popa Mirka ni Kurir do zaključenja broja nije dobio.

TradicijaBRVNARA DO 1869.- Na mestu sadašnje crkve prota Aleksa Nenadović sagradio je crkvu brvnaru još 1815.- Ona je trajala do 1869, kada je sagrađena postojeća crkva posvećena Sv. Arhangelu Gavrilu.- Nju je s parohijanima podigao sveštenik Todor Lazarević, praunuk prote Alekse Lazarevića, znamenite ličnosti Prvog i Drugog srpskog ustanka i jedan od učesnika dogovora u Marićevića jaruzi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track