HIT NA SAJMU BEZBEDNOSTI: Toplotnim kamerama otkrivamo preživele!
Foto: Marina Lopičić

Nesvakidašnja oprema

HIT NA SAJMU BEZBEDNOSTI: Toplotnim kamerama otkrivamo preživele!

Društvo -
U Srbiji postoji šest ovakvih uređaja koji usred požara lociraju ljude u mraku. Njihovu cenu nisam smeo da kažem ni ministru Nebojši Stefanoviću, priča vatrogasac Nikola Maksimović

BEOGRAD - Zgrada gori, buknuo je požar. Porodica ostaje zarobljena u stanu punom dima.Vatrogasci stižu i specijalnom kamerom lociraju ljude u potpunom mraku - decu otkrivaju skrivenu u kuhinji, roditelje na podu, a na ekranu ovog uređaja odmah vide i ko je u kritičnom stanju.

Ovako vatrogasac Nikola Maksimović iz vatrogasne brigade Beograd opisuje za Kurir samo jedan od brojnih uređaja visoke tehnologije koji su juče predstavljeni na otvaranju petog Međunarodnog sajma bezbednosti objekata, infrastrukture, lica i poslovanja. Međutim, neki od njih i dalje su preskupi za srpsko tržište. Tako i specijalnih kamera koje usred požara lociraju ljude u mraku u Srbiji ima svega šest.

- Bez tih kamera vatrogasci su prinuđeni da rukama opipavaju ceo stan da bi našli povređene. Pored toga, kamera automatski meri telesnu temperaturu i tako vatrogasac odmah zna da li je čovek pred njim živ i u kakvom je stanju - objašnjava Maksimović, koji cenu ovih kamera nije mogao da kaže ni ministru Nebojši Stefanoviću.

Na osnovu otisaka obuće otkrivaju lopove... Demonstracija novih tehnologija
Na osnovu otisaka obuće otkrivaju lopove... Demonstracija novih tehnologija

Veliku pažnju privuklo je i vozilo za nadzor državnih granica. Iako spolja deluje kao tipičan policijski kombi, unutra se nalaze ekrani povezani s kamerom kojoj nijedan krijumčar ne može da umakne. Sajam je otvorio ministar policije dr Nebojša Stefanović uz poruku da samo dobro obučena i opremljena policija može efikasno da odgovori na sve izazove savremenog kriminala.- Primenjujući savremene metode u obuci, ukazali smo da su i kriminalci napredovali u njihovom korišćenju. Posao policije je da uvek bude korak ispred njih - rekao je Stefanović.

Vozilo za nadzor granice... Spolja deluje kao klasičan kombi
Vozilo za nadzor granice... Spolja deluje kao klasičan kombi

Alatke kao u „Istražiteljima CSI“VAKUUM BOKSOM OTKRIVAJU OTISKENa sajmu se može videti i oprema kriminalističke policije nalik onoj kakvu smo gledali u popularnoj seriji „Istražitelji CSI“. Na primer, pomoću savremenog vakuum boksa vrlo lako se otkriva otisak stopala provalnika i to samo ako je on jednom zgazio na papir koji se zatekne na podu. Otisak ne mora biti vidljiv golim okom, ali kada se novine stave na ovaj boks, otisak stopala se odmah ocrtava i ubacuje u bazu podataka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track