EVO KAKO IZVEŠTAVAJU NACIONALNE TELEVIZIJE: O Briselskom sporazumu plitko i nekritički
Foto: Shutterstock

Šta je pokazao monitoring Biroa za društvena istraživanja

EVO KAKO IZVEŠTAVAJU NACIONALNE TELEVIZIJE: O Briselskom sporazumu plitko i nekritički

Društvo -
Emiteri sa nacionalnom frekvencijom, RTS, Pink, B92 i Prva, o pregovorima Prištine i Beograda izveštavali su sa nedovoljno analize i kritike, uglavnom promovišući najviše državne funkcionere, pokazao monitoring Biroa za društvena istraživanja

BEOGRAD - Televizije sa nacionalnom frekvencijom, RTS, Pink, B92 i Prva, izveštavale su o Briselskom sporazumu plitko i nekritički, najviše promovišući ministra Aleksandra Vulina i premijera Aleksandra Vučića.

To je glavni zaključak monitoringa koji je od oktobra do decembra ove godine sprovodio Biro za društvena istraživanja.

Prvi nalaz je da su državni funkcioneri koji su uključeni u pregovore Beograda i Prištine najviše zastupljeni na TV od svih aktera. Ubedljivo najviše vremena u centralnim informativnim emisijama tokom oktobra na RTS, Pinku, B92 i Prva su imali Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju (750 sekundi) i premijer Aleksandar Vučić (604 sekunde).

Kad je reč o pozitivnom predstavljanju, najbolju promociju dobio je ministar Aleksandar Vulin koji prikazivan pozitivno sa 82 odsto od ukupnog vremena. Za njim slede premijer Aleksandar Vučić sa 79 odsto i predsednik Srbije Tomislava Nikolić koji je dobio 77 odsto pozitivnog vremena.- Izveštavanje medija na temu Briselskog sporazuma karakteriše informativna plitkost, uz potpuno odsustvo aktera koji su protivnici sporazuma.

Istovremeno, manjka i neposredno prisustvo najvažnijih učesnika u pregovorima sa kosovsko-albanske strane. Najveći broj priloga se bavi izveštavanjem o procesu, bez koraka dalje, na primer kako ovaj proces dovodi do pomirenja između Srba i Albanaca bez čega nema ni mira ni realizacije bilo kakvog dogovora.

Najviše su zastupljeni državni funkcioneri, čiji je nastup prevashodno promotivnog karaktera - smatra Zoran Gavrilović, predstavnik Biroa za društvena istraživanja.

(M. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track