ALARMANTNO: Žena iz Pirota preminula, porodica okrivljuje lekare
Foto: Thinkstock

Bakterija klostridija hara Srbijom

ALARMANTNO: Žena iz Pirota preminula, porodica okrivljuje lekare

Društvo -
Stanje u zdravstvenim ustanovama krajnje je alarmantno, pacijenti masovno obolevaju od ove bakterije, a neki od njih, nažalost, i umiru

BEOGRAD - Klostridija odnosi živote po bolnicama u Srbiji iako je 21. vek.

Stanje u zdravstvenim ustanovama krajnje je alarmantno, pacijenti masovno obolevaju od ove bakterije, a neki od njih, nažalost, i umiru. Krajem oktobra u Ćupriji je preminula jedna žena, a kod još petoro obolelih je izolovana klostridija.

Prethodno je bilo obolevanja i u vranjskoj bolnici. Poslednji slučaj zabeležen je u Opštoj bolnici u Pirotu, a preminula je pacijentkinja M. M. (72). Njena porodica tvrdi da je uzrok smrti klostridija. Kažu da je operisala kuk, te da je 26. oktobra puštena na kućno lečenje, da bi 5. novembra bila primljena na infektivno odeljenje zbog klostridije.

Ponovo je otpuštena 17. novembra, a porodica optužuje da lekare da su to učinili uprkos lošim laboratorijskim nalazima. Vraćena je u bolnicu 20. novembra sa glikemijom 36 i ubrzo pala u komu. Preminula je 28. novembra.Zamenik direktora bolnice u Pirotu dr Nenad Zdravković tvrdi da pacijentkinja M. M. nije preminula zbog klostridije.- Tačno je da je operisana u našoj bolnici i da je nakon toga primljena na infektivno zbog zaraze klostridijom, ali je zaraza sanirana i infektolog je zaključio da može biti puštena. Ona je bila šećerni bolesnik, došlo je do komplikacija i usled toga je preminula - ističe dr Zdravković.Pitanja o ovom slučaju prosledili smo Ministarstvu zdravlja i do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track