PO UGLEDU NA EVROPSKE KOLEGE: Policajci u Srbiji dobijaju novo sredstvo prinude - elektrošokove!
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Novine u MUP

PO UGLEDU NA EVROPSKE KOLEGE: Policajci u Srbiji dobijaju novo sredstvo prinude - elektrošokove!

Društvo -
Predlogom zakona o policiji, koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru, u praksu policije uvode se nova sredstva prinude, među kojima su i elektrošokovi, kako bi, navodi se u obrazloženju, policijski službenici mogli postići isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda.

"U svim državama članicama EU odavno se ova sredstva nalaze u primeni, tako da je odredba proistekla iz potrebe za usaglašavanjem u standardima i osavremenjivanjem policijske opreme", navodi se u obrazloženju.

Sektor unutrašnje kontrole dobiće značajno veća ovlašćenja i predviđa se obavljanje "testova integriteta" i deponovanje imovinskih karti rukovodilaca u Ministarstvu, sa mogućnošću provere i ostalih zaposlenih, čime se značajno podiže nivo kontrole i stepen uvida u podatke o imovinskom stanju zaposlenog u svrhu borbe protiv korupcije.

Takođe predviđena je reogranizacija MUP-a, razdvajanje poslova na unutrašnje i policijske, kao i podela službenika na policijske i državne.

Predloženim zakonom predviđeno je razdvajanje poslova na unutrašnje i policijske poslove, pri čemu je Direkcija policije nadležna za obavljanje policijskih i drugih poslova, dok ostale poslove iz delokruga ministarstva obavljaju sektori.

Kako je predviđeno, Direkcijom policije rukovodi direktor policije, koga postavlja Vlada Srbije na pet godina, na predlog ministra, a on može biti izabran u najviše dva mandata.

Direktora policije može razrešiti vlada, na obrazloženi predlog ministra, ako ne ostvari rezultate.

Postojećim zakonom bilo je predviđeno da Vlada postavlja direktora, na predlog ministra, po sprovedenom konkursu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track