STEFANOVIĆ: Skupovi dozvoljeni ispred svih objekata osim strateških
Foto: Beta Ap

Novi zakon o javnom okupljanju

STEFANOVIĆ: Skupovi dozvoljeni ispred svih objekata osim strateških

Društvo -
BEOGRAD - Novi zakon o javnom okupljanju dozvoliće održavanje skupova ispred svih institucija, izuzev strateških objekata u oblasti vodosnabdevanja, energetike, vojske i policije, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Stefanović je najavio da će novi propisi biti liberalniji, ali precizno definisani i u skladu sa evropskim standardima.

Odbor je danas usvojio predloge zakona o policiji, o javnom redu i miru, kao i o javnom okupljanju.Ministar je rekao da bi, prema novom zakonu o javnom okupljanju, čitava procedura koja podrazumeva prijavljivanje skupa, ali i eventualne žalbe na odluke MUP-a, trebalo da traje 96 sati.

Stefanović je naveo da će i skupovi u pokretu moći da se zaustave ispred bilo koje tačke, ali da pri tome neće biti dozvoljeni višesatni saobraćajni kolapsi u Beogradu.Prema njegovim rečima, obaveza prijavljivanja skupova u zatvorenom prostoru neće postojati, ali organizatori treba da vode računa o bezbednosti i snose odgovornost.

"Definisana je odgovornost organizatora i obaveza redarske službe koja će voditi računa o javnom redu i miru", kazao je Stefanović.Ministar je naveo i da je novim propisima dozvoljeno spontano okupljanje građana, ali da u tom slučaju ne sme da postoji bilo kakav javni poziv. "Ovim smo mislili i na naše građane koji žele da proslave sportske uspehe na ulicama", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, nov zakon o policiji predviđa strožu kontrolu zaposlenih u policiji, ali i strože uslove za karijerno napredovanje. "Karijerno napredovanje će biti stvar zasluge", kazao je Stefanović i precizirao da napredovanje više neće zavisiti od vremena provedenog u policiji, niti ličnog stava."Ukida se mogućnost vanrednog unapređenja. Ni ministar, ni direktor policije, ni bilo koji funcioner Ministarstva unutrašnjih poslova ne mogu nekog vanredno unaprediti sam zato što tako smatraju", rekao je ministar.

Stefanović je istakao i da će se napredovanje zasluživati kroz ocenjivanje, ali i pohađanje kurseva i obuka.Ministar je naveo i da će se voditi borba protiv korupcije u policiji, pa će i sama unutrašnja kontrola biti rigoroznija. "Unutrašnjoj kontroli neće biti podvrgnuti samo pripadnici policije, već svi koji rade u MUP-u", rekao je Stefanović.On je najavio i reorganizaciju policijskih službi i jedinica kako bi rad bio efikasniji.Govoreći o predlogu novog zakona o javnom redu i miru Stefanović je naveo da će biti uvedeni neki novi prekršaji, a izbačeni pojedini zastareli.

Tako, na primer, više neće biti prekršaja poput skitničenja. Takođe se preciznije definišu zaštita javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima, kao i odrebe koje se tiču maloletnika i dece. Sednica Odbora i rasprava o zakonima prošla je bez diskusije, jer niko od članova nije tražio reč.

Član Odbora iz redova opozicione Demokratske stranke Dragan Šutanovac u obraćanju novinarima nakon sednice najavio je brojne amandmane na tri predloga zakona.Prema njegovim rečima, diskusije na Odboru nije bilo i čeka se skupštinska rasprava."Bili smo uzdržani na glasanju skupštinskog odbora. Podnećemo brojne amandmane i ako oni budu prihvaćeni podržaćemo zakone", kazao je Šutanovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track