SLAVIMO PRVU ŽENU SVETICU: Ako je zamolite za pomoć, izborićete se sa svakom nevoljom
Foto: Printscreen

Crkveni kalendar

SLAVIMO PRVU ŽENU SVETICU: Ako je zamolite za pomoć, izborićete se sa svakom nevoljom

Društvo -
Crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu.

Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. U skladu sa tadašnjim normama ponašanja, roditelji su je rano udali za izvesnog Apinija. Rodivši drugo dete ona se teško razbolela. Rekla je muži da će ozdraviti samo ako se on zakune da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom.

Prema predanju, muž je to i učinio i Melanija je ozdravila. Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća - oba deteta su im umrla.

Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali su svoju imovinu i novac razdelili siromašnima i crkvi. Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra dela i propovedajući hrišćansku veru. Za sve ovo vreme, Melanija je držala strogi post i često se molila.

Danas važi za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vere, svako ko se nađe u nevolji bi na današnji dan ovu svetiteljku trebalo da zamoli za pomoć i milost sledećom molitvom:

"U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj."

Umrla je u 57 godini života, a iza sebe je ostavila dva manastira - muški i ženski, a u Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track