Nils Muižnieks: Mađarska bi mogla da počne automatski da vraća migrante u Srbiju
Foto: Zoana Jevtić

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope

Nils Muižnieks: Mađarska bi mogla da počne automatski da vraća migrante u Srbiju

Društvo
06:56h
STRAZBUR - Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks upozorio je danas da bi vraćanje migranata iz Austrije u Mađarsku, na osnovu Dablinskog sporazuma, moglo da dovede do ozbiljnog kršenja njihovih ljudskih prava.

U tom slučaju, mađarske vlasti počele bi automatski da ih deportuju u Srbiju.

Nakon odluke vlasti u Budimpešti iz 2015. godine da se Srbija proglasi "sigurnom trećom zemljom", migrantima koji bi bili vraćeni u Mađarsku, bilo bi onemogućeno da podnesu zahtev za azil u toj zemlji."Migranti bi bili izloženi velikom riziku od deportacije u Srbiju i daljeg automatskog vraćanja u Makedoniju, što bi bilo u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", naveo je komesar SE u danas objavljenom mišljenju za Evropski sud za ljudska prava, povodom pritužbi protiv Austrije zbog vraćanja azilanata.

Muižnieks je naglasio da je ta odluka u suprotnosti s mišljenjem Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) da Srbija još nema razvijen sistem azila niti kapacitete da primi ođednom veliki broj izbeglica.On je istakao i da ostale članice EU nisu svrstale Srbiju na listu sigurnih zemalja za tražioce azila, kao i da je mađarski Vrhovni sud usvojio odluku po kojoj će poštovati preporuke UNHCR prilikom odlučivanja o tome koje zemlje se mogu smatrati sigurnim.

"U izveštaju Komiteta UN protiv torture iz juna prošle godine izražava se zabrinutost da bi migranti vraćeni u Srbiju bili izloženi riziku od automatskog vraćanja u Makedoniju, koja se suočava sa ozbiljnim problemima u sistemu azila i velikim rastom broja migranata koji dolaze u ovu zemlju iz Grčke. UNHCR je tada izdao preporuku da se zemlje uzdrže od vraćanja migranata u Makedoniju, sve do unapređivanja sistema za dobijanje azila u toj zemlji", navodi komesar.Po njegovim mišljenju, Mađarska namerno sprovodi restriktivnu politiku prema migrantima kako bi ih odvratila od podnošenja zahteva za azil u toj zemlji.

"Zakon o azilu koji je usvojen u septembru prošle godine i dosadašnja politika mađarskih vlasti prema migrantima u suprotnosti su sa standardima Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima", naveo Muižnieks.U svojoj preporuci komesar za ljudska prava upozorava da trenutno niko od migranata ne može da ostvari pravo na međunarodnu pomoć u Mađarskoj."Proces za odlučivanje o azilu previše je ubrzan i bez suštinskih garancija. Praksa pritvaranja migranata, loši uslovi i opšta negativna klima u društvu onemogućavaju migrantima da se integrišu u mađarsko društvo", zaključuje Muižnieks.

On upozorava da se veliki broj migranata, koji je po Dablinskom sporazumu vraćen u Mađarsku, trenutno nalazi u pritvoru, uprkos apelima ;da se migranti ne smeju tretirati kao kriminalci, kao i na veoma loše uslove u mađarskim zatvorima.Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zatražio je odvojeno mišljenje od Komesara za ljudska prava o slučajevima koji se tiču vraćanja migranata iz Austrije u Mađarsku, u skladu sa sporazumom "Dablin III".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track