JEZIVO: Pacijenti napadaju lekare buzdovanima i sekirama!
Foto: Stefan Jokić

Stravični napadi kojima su izloženi medicinski radnici

JEZIVO: Pacijenti napadaju lekare buzdovanima i sekirama!

Društvo -
Dragan Pavlović, zaposlen u klinici „Laza Lazarević“, pre više godina jedva preživeo napad bolesnog čoveka. Bolnica prepuna raznog oružja oduzetog od obolelih

BEOGRAD - Sekire, čekići, bodeži, pa čak i pištolji i bombe samo su neki od predmeta koje su zdravstveni radnici oduzimali pacijentima na prijemu u Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.Skrivaju oružjeMedicinsko i nemedicinsko osoblje na radnom mestu zadobijalo je ozbiljne i po život opasne povrede, a oni kažu da je to, kao i nedavno ubistvo medicinske sestre u Šapcu, samo posledica nebrige države prema zaposlenima, ali i prema pacijentima. Kako navode jedan od ključnih problema u „ Lazi“ je taj što nemaju profesionalno obezbeđenje.

- Većinu pacijenata koji su ušli u kliniku s ovim oružjem dovela je policija i, navodno, pre prijema u kliniku pretresla. Međutim, dešava se da ih zbog problema s higijenom ne pretresu dovoljno dobro. Takođe, oni ponekad oružje tako dobro skrivaju da se ne može lako pronaći.

Omiljeni metod im je da nož ili neki od sličnih bodeža vežu kanapom koji zakače za kaiš, a onda probuše rupu u džepu, tako da se bodeži ne vide zbog odeće. Ovo je ozbiljna opasnost za naše radnike, ali i za druge pacijente - priča za Kurir Goran Mladenović, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije, i dodaje da su oduzimali i neuobičajenije oružje, kao što je buzdovan napravljen od olovne kugle sa žiletima i kašikara.

Jedva ostao živ... Dragan Pavlović
Jedva ostao živ... Dragan Pavlović

Problem s nedostatkom profesionalnog obezbeđenja ostavio je posledice na mnogima, ali je medicinskom tehničaru u „Lazi“ Draganu Pavloviću umalo došlo glave.- Bio sam raspoređen u Padinskoj skeli kad sam čuo neku buku. Izašao sam da vidim šta se desilo i napao me je neki čovek s nožem. Zadobio sam pet udaraca nožem u stomak i četiri puta u ruku. Igrom slučaja ostao sam živ - priča Pavlović.Dragan Sinđelić iz istog sindikata napominje da, pored bezbednosti, problem predstavlja i diskriminatorski zakon o radu i PIO, koji predviđaju da i zdravstveni radnici uposleni na tako opasnim zadacima moraju da, pored 40 godina radnog staža, imaju i 65 godina života.Opasni zadaci- To nema nigde u svetu. Na koji se način čovek od 65 godina može zaštititi od nasrtaja pacijenta?! - pita Sinđelić i dodaje da su siromaštvo, nemar države da lekarima obezbedi sredstva za rad, nedovoljno zaposlenih, kao i svesna politizacija zdravstvenih sindikata doveli do toga da su građanima umesto političke elite za sve krivi lekari.O alarmantnosti situacije govori i smrt Ljubinke Popović (55), medicinske sestre iz šabačkog DZ, koju je pre tri dana nožem ubio Vukašin Vilotić.

U jednom danu dva napada u DZ Kanarevo brdoŠIPKOM NASRNULA NA SESTRUKoliko se napadi na lekare često događaju svedoči i to da je u Domu zdravlja Kanarevo brdo u toku jučerašnjeg dana policija dva puta reagovala - u toku prepodneva zbog žene koja je metalnom šipkom nasrnula na medicinsku sestru, a nakon toga zbog narkomana koji je pretio da će sve lekare pobiti.Naime, žena koja je lekarima poznata odranije upala je u dom zdravlja i dva puta udarila sestru koja je radila na šalteru nanevši joj povrede na leđima, dok je oko 13.40 registrovani narkoman napravio haos zato što mu lek „metadon“ nisu doneli istog trenutka.

Panika u DZ KragujevacNARKOMAN PRETIO MAKAZAMAD. J. (38), registrovani narkoman, uhapšen je u sredu posle divljanja u kragujevačkom Domu zdravlja. On je krojačkim makazama pretio medicinskim radnicima i na silu uzeo ampulu „trodona“, koji je zatim popio.D. J. nikoga nije povredio u nastupu agresije, ali je incident izuzetno uznemirio lekare i drugo zdravstveno osoblje koje je još pod utiskom stravične tragedije u Šapcu.(B. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track