LEDENI TALAS ZAHVATIO SRBIJU Sneg pada samo na Kopaoniku, putevi prohodni
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ekstremno niske temperature

LEDENI TALAS ZAHVATIO SRBIJU Sneg pada samo na Kopaoniku, putevi prohodni

Društvo -
Ledeni talas juče je zahvatio Srbiju, a u pojedinim delovima sneg ne prestaje da pada puna 24 časa.

Obilne padavine izazvale su poteškoće u saobraćaju, jer su kolovozi bukvalno zatrpani, a putarske ekipe jedva stižu sve da očiste.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Ni so koja je po putevima posuta još pre nego što je sneg počeo da pada očigledno nije pomogla, jer se led već uhvatio.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je danas da su svi putevi u Srbiji prohodni, osim dve deonice na Goliji i u predelu Vranja, te da su putari u pripravnosti i dežuraju 24 sata.

Drobnjak je rekao da se trenutno radi na raščišćavanju te dve deonice i da će one za sat-dva biti prohodne. Putari su, prema njegovim rečima, spemni i dežuraju sa preko 550 kamiona, 520 mašina i preko 2.000 radnika koji dežuraju.

"Spremni smo, sneg nas nije iznenadio. Dežurni smo i pripravni 24 sata", rekao je Drobnjak i dodao da sneg u ovom momentu najviše pada u Ivanjici, Vranju i na Kopaoniku, gde dostiže jedan metar.

Stanje na saobraćajnicama u niškom kraju nepromenenjeno je u odnosu na jučerašnji dan - gradske ulice su prohodne, ali se teško stiže do sela u okolini Niša, rekao je šef Štaba zimske službe Dragan Dimitrijević.

"Najteža situacija je na putu Lalinske pojate-Dudulajce gde jak vetar i sneg koji i dalje pada stvaraju smetove koje putari neće moći da očiste sve dok se vreme ne popravi", naglasio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima dosta snega ima i na putu od Kamenice do Cerja, od Niške Banje do Rautova, i na putu ka Lazarevom selu, tako da se bez preko potrebe ne treba kretati ovim saobraćajnicama.

Na području Pomoravlja, Resave i Levča, u toku noći palo je novih deset centimetara snega, putevi su prohodni a zimske službe rade bez prestanka i drže situaciju pod kontrolom.

Direktor Direkcije za izgradnju grada Jagodine Miodrag Jeremić izjavio je da je palo novih deset centimatara snega ali su "svi putni pravci probijeni osim u u selu Crnču, gde ima smetova".

Tamo se ekipe Zimske službe, bore sa snegom, vrše probijanje, ali vetar nanosi novi sneg, dodao je on.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno vreme sa snegom, sredinom dana će doći razvedravanja, uz jak severni i severozapadni vetar koji će krajem dana oslabiti, a najviša dnevna temepratura biće do nula stepeni.

Tokom pre podneva može se očekivati stvaranje i povećanje snežnog pokrivača ukupne visine od 10 do 30 centimetara, u planinskim predelima od 30 do 60 centimetara, a u Vojvodini do pet, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Najniža temepratura biće od minus sedam do minus četiri, a najviša od minus tri do nule stepeni Celzijusa.

Usled jakog vetra mogući su i snežni nanosi.

U Beogradu će jutro biti oblačno, moguć je slab sneg, a od sredine dana očekuju se sunčani intervali.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Duvaće umeren severozapadni vetar, koji će krajem dana oslabiti.

Najniža temperatura će biti od minus pet, a najviša do minus dva stepena.

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track