KAKO SU ZLATIBORSKI VOLOVI STIGLI DO ALEKSANDRIJE: Užičanin još 1905. naterao Arape da odreše kesu
Foto: Fonet

Borba sa posledicama Carinskog rata

KAKO SU ZLATIBORSKI VOLOVI STIGLI DO ALEKSANDRIJE: Užičanin još 1905. naterao Arape da odreše kesu

Društvo -
Od Zlatibora do Kragujevca gonio je krdo dobrih volova... U Šumadiji se sa stokom ukrcao u voz za Grčku... Iz Soluna je nastavio brodom do Aleksandrije.

Ima toj priči, od kada je Užičanin Petar Pržuljević u Egiptu bogatom Arapinu prodao 107 volova, ceo vek i decenija pride.

Carinski rat s Austrougarskom 1905. žestoko je pogodio užičke stočare.

"Tad su trgovci dizali kredit za nabavku stoke i jemčili ga imovinom. Pare su dobijali u proleće, a dug banci vraćali u jesen kad prodaju volove", priča unuk Petra Pržuljevića, koji nosi dedino ime.

Propadali su, boreći se sa neprodatom stokom i kamatama, jedan za drugim trgovci. Petar nije hteo u bankrot.

"Deda je napravio hazarderski potez. Otišao je u Beograd i čuo da su Makedonci izvozili stoku u Aleksandriju. To je ispričao ministru trgovine, koji ga je podržao", priča Petar Pržuljević, unuk.

Odiseja počinje. Pešice do Kragujevca, vozom do Soluna, brodom preko Mediterana. Brodarina za bure vode košta koliko i za vola. Stoku su ukrcali i grčki trgovci.

"Vidim da oni malo vode utovaraju, vidim da će da kradu vodu i poje svoje volove. Kada su me pitali gde ste vi, ja sam im odgovorio da ću sa volovima. Sedam dana je spavao na buradima", deo je ispovesti koji se čuva u Istorijskom arhivu.

Zlatiborski volovi bili su najbolji na pijaci, a to je prepoznao bogati Arapin. Lukavo je rekao Petru: „Za te pare ti niko neće kupiti stoku“, a ovaj mu odgovorio: „Po struci sam kasapin! Svaki dan ću da koljem po dva vola i prodajem meso sirotinji, tako ću zaraditi više.“

Sutradan je Arapin poslao fijaker. Nudio je pare na ruke, ali je deda zahtevao da mu novac, u zlatnim funtama, uplati u banku. Pogodili su se, a Egipćanin je dedu častio kartom za najluksuzniji parobrod do Soluna - priča Pržiljević.

Od tih para kupio kuću

Kad se trgovac vratio u Srbiju, u banci ga je čekao novac, do poslednje funte. - U banci su hteli da ga isplate u zlatu, ali on je insistirao na dinarima. Od tih para, između ostalog, kupio je kuću - dodaje trgovčev unuk Petar Pržuljević.

(Blic/Vladimir Lojanica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track