STEFANOVIĆ: Istraga o postupanju Potežice nije u nadležnosti MUP
Foto: MUP

MUP sreman na saradnju po zahtevu tužilaštva

STEFANOVIĆ: Istraga o postupanju Potežice nije u nadležnosti MUP

Društvo -
BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da se nije čuo s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem povodom istrage o postupanju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice, i dodao da taj slučaj nije u nadležnosti MUP-a.

"Pitanje gde se trenutno nalazi ambasador Potežica nije u nadležnosti MUP-a.

Pretpostavljam da će Tužilaštvo pokrenuti istragu o tom slučaju i ono je jedino nadležno, a ako dodje do istrage, mi smo spremni da saradjujemo", kazao je Stefanović novinarima u Beogradu nakon susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Švedske Andresom Igemanom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u okviru istrage o otmici službenika ambasade Srbije u Libiji biti saslušani ambasador Oliver Potežica i svi radnici srpskog diplomatskog predstavništva u toj zemlji.

Dačić je za današnje izdanje "Kurira" rekao da je već formirana radna grupa koja će u najkraćem roku predložiti mere u vezi sa slučajem otmice i kasnije pogibije Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

On je dodao da je ambasador Potežica sugerisao da predstavništvo Srbije u Tripoliju ne bude zatvoreno ili prebačeno u Tobruk.

"Ambasadori i otpravnici poslova u tim zemljama uvek su bili protiv zatvaranja ambasada, uključujući i Potežicu, koji je nakon otmice sugerisao da ne zatvaramo ambasadu ili da je prebacujemo u Tobruk, zato što u Tripoliju ima više od 30 ambasada, a u Tobruku nema uslova za ambasade, pa ih ni druge zemlje ne otvaraju u tom gradu", rekao je ministar.

Službenici ambasade Srbije u Libiji Sladjana Stanković i Jovica Stepić, koji su oteti u novembru 2015. godine u gradu Sabrata, poginuli su pre tri dana u američkom bombardovanju tog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track