PREVENCIJA: Vakcina spasava od raka grlića materice
Foto: Shutterstock

Država uvodi novu besplatnu vrstu zaštite

PREVENCIJA: Vakcina spasava od raka grlića materice

Društvo -
Cepivo protiv HPV moći će da prime devojčice do 14 godina, kao i dečaci istog uzrasta, jer se virus prenosi seksualnim putem

BEOGRAD - Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), izazivača raka grlića materice, ove godine besplatno će moći da primi oko 650 dece u Srbiji, a već od 2017. postaće deo zvaničnog programa vakcinacije i moći će besplatno da je dobije svako ko bude želeo.Reč je o vakcini „gardasil“, koju je odobrila Evropska agencija za lekove. U Srbiju sada stiže prvih 2.000 doza. One će biti dostupne u Braničevskom, Severnobanatskom i Šumadijskom okrugu, kao i u beogradskim opštinama Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac. Potrebno je samo da se zainteresovani roditelji jave pedijatru u domu zdravlja. Vakcinisanje se očekuje na proleće, nakon stupanja na snagu novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.Američka državna agencija za izveštavanje o neželjenim efektima vakcina VAERS saopštila je 13. maja 2013. da je primila 29.686 prijava o štetnom dejstvu HPV vakcinacije, uključujući 136 prijava smrtnih slučajeva i 922 invaliditeta. Međutim, agencija nije tvrdila da su slučajevi direktno povezani s pomenutom vakcinom, već je samo iznela podatke primljene od građanstva. Njenu štetnost oštro negira dr Dragan Ilić, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje „Batut“:- Vakcina je namenjena deci od devet do 14 godina, s tim što je preporučljivo da se primi u što ranijem uzrastu, a svakako pre prvog seksualnog odnosa. Ovo cepivo se daje protiv raka grlića materice, ali namenjeno je i dečacima, jer su i oni nosioci virusa. Pored toga, vakcina može preventivno delovati na rak penisa.Primaće samo na dobrovoljnoj bazi. I ginekolog dr Mima Fazlagić kaže da nije nimalo štetna:- Uvek bih je preporučila. Ova vakcina je već uvedena kao obavezna u mnogim zemljama zapadne Evrope i do sada su je primili milioni ljudi. Smatra se da je 80 odsto populacije između 17 i 23 godine zaraženo HPV virusom, pre svega jer ne koriste kondom. Muškarci taj virus dalje prenose ili dobijaju polne bradavice, a žene oboljevaju od raka grlića materice.

Iskustva iz HrvatskePROLAZNE NUSPOJAVEU hrvatskoj Agenciji za lekove kažu za Kurir da od početka vakcinacije 2008. nisu imali nijedan slučaj prijave sumnje u štetnost vakcine:- Od stavljanja „gardasila“ u promet do danas zabeležili smo 10 prijava o nuspojavama. To su bile lokalne reakcije na mestu primanja vakcine, povišena temperatura, bol u leđima i abdominalna bol, mišićna ukočenost, afektivni poremećaj, nesvestica, upala živca i reakcija preosetljivosti. Svi navedeni simptomi su se nakon kratkog vremena povukli i kod svih pacijenata je nastupio potpuni oporavak.

RasprostranjenoPRIMENJUJE SE U OKO 80 ZEMALJAVakcina je registrovana i primenjuje se u oko 80 zemalja sveta, među kojima su SAD, Kanada, Australija, Austrija, Belgija, Danska, Holandija, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Slovenija, Španija, Portugal, Norveška, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Novi zakonRODITELJI MOGU OSTATI BEZ DECE AKO IH NE BUDU VAKCINISALINovi zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu, u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara, za roditelje koji odbiju da vakcinišu decu. Lekari će o tome obaveštavati sanitarne inspektore, koji će roditeljima pisati kaznu, a ona će se naplaćivati skidanjem novca s računa ili zaplenom imovine. Ako roditelj plati kaznu a opet odbije da vakciniše dete, o tome će biti obavešten Centar za socijalni rad, koji može da oduzme dete zbog zanemarivanja. Takođe, nevakcinisana deca neće moći da idu u vrtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track