MAJOR DR OGNJEN GUDELJ ZA KURIR: Nesvestica može da izazove infarkt
Foto: Stefan Jokić

Intervju, internista-kardiolog, novi metod lečenja na VMA

MAJOR DR OGNJEN GUDELJ ZA KURIR: Nesvestica može da izazove infarkt

Društvo -
Monitor srčane funkcije se ugrađuje ispod kože, detektuje maligne promene srčanog ritma i šalje nam u kompjuter, pa možemo da brzo uspostavimo dijagnozu, kaže dr Gudelj, koji je obavio prvu operaciju

BEOGRAD - Pacijentima koji pate od iznenadnog gubitka svesti i onima koji imaju maligne promene srčanog ritma na Vojnomedicinskoj akademiji će, pomoću nove metode, moći brže da se postavi dijagnoza i započne lečenje.Ovu metodu koja se već nekoliko godina primenjuje u SAD i u zapadnoj Evropi u Srbiji je primenio major dr Ognjen Gudelj, internista-kardiolog s VMA.

Dr Gudelj je krajem decembra u toj ustanovi ugradio implantibilni monitor srčane funkcije, prvi na Balkanu, kako bi pomogao mladom gardisti (26) koji od novembra 2013. pati od učestalog gubitka svesti.

- Klasična neurološka i kardiološka dijagnostika u njegovom slučaju nisu davale rezultate. Očekujemo da pomoću monitora srčane funkcije konačno otkrijemo uzrok čestih nesvestica i tako pomognemo ovom mladom čoveku, a u budućnosti i drugim pacijentima sa sličnim problemima - kaže u intervjuu za Kurir mr sc. med. dr Ognjen Gudelj.Kako izgleda primena implantibilnog monitora srčane funkcije?- Pacijentu kod koga ne može da se nađe razlog iznenadnog gubitka svesti implantiramo taj mali uređaj koji prati njegov srčani ritam sve vreme, gde god da se on nalazi na svetu. Onog momenta kad pacijent doživi nesvesticu, uređaj u tom trenutku detektuje maligne promene srčanog ritma i šalje nam u kompjuter na kliniku za kardiologiju na VMA. U tom momentu imamo uvid u stanje pacijenta i znamo tačno o kom poremećaju srčanog ritma je reč. Kad je sindrom iznenadnog gubitka svesti uzrokovan problemima srčanog ritma, to može biti vrlo opasno po život pacijenta i zato je važno da se dijagnoza postavi na vreme.Da li je tačno da pacijent može i sam da obavi snimanje?- Da. Kad oseti simptome, pacijent može da obavi snimanje pomoću aktivatora i da lekar takođe odmah dobije obaveštenje o njima, pa može blagovremeno da se reaguje.Kako se pacijentima ugrađuje monitor?- Ugradnja je vrlo jednostavna, brza i bezbedna za pacijenta. Obavlja se u lokalnoj anesteziji, a zbog malih dimenzija uređaj nije vidljiv ispod kože.Snosi li pacijent troškove operacije?- Pacijent ne snosi nikakve troškove. U ovom slučaju je bila donacija u pitanju i nadamo se da će ih u budućnosti snositi zdravstveni sistem. S druge strane, ovo je velika ušteda jer se skraćuje put dijagnostike i lečenja koji nekad može da bude veoma skup.( M. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track