Najnovije vesti

Hemofarm u svetskoj eliti u domenu energetske efikasnosti
Foto: PR

Hemofarm u svetskoj eliti u domenu energetske efikasnosti

Društvo

Iako smo navikli na kritike da je Srbija po  ekološkim parametrima na začelju evropskog proseka, stigle su i  dobre vesti! Najveća domaća farmaceutska kompanija, Hemofarm, našla se među 10%  najboljih farmaceutskih kompanija na svetu u domenu energetske efikasnosti.  Prema procenama Svetske banke za 2015. godinu Hemofarm zadovoljava najviše svetske standarde. To je i razlog što su fabrike u Vršcu i Šapcu uvrštene u „svetski  top ten“.

Ova vest dobija na značaju  i zbog činjenice da je paralaleno sa energetskim uštedama srpski farmaceutski lider, istovremeno,  ostvario rekordnu proizvodnju. Iz svojih fabrika lansirao je 216,5 miliona pakovanja proizvoda!   Hemofarm,  je u 55-godišnjoj istoriji kompanije,  ostvario I najveću kompleksnost od  2.000 različitih proizvoda!

“Praktično,  Hemofarm je uspeo da, uz minimalno korišćenje prirodnih resursa, ostvari maksimalne efekte u proizvodnim kompleksima. Sama činjenica da je na svetskom nivou Hemofarm u bilo kojoj oblasti rangiran u 10%,  potvrđuje naš fokus na jedan od najvećih izazova konkurentnosti u budućnosti,  što je, svakako, energija. Takođe, činjenica da je analizu radila jedna  renomirana  organizacija kao što je Svetska banka,  predstavlja satisfakciju za sve zaposlene, odnosno, priznanje za napore koje svakodnevno čine u optimizaciji potrošnje energenata.

Svesni smo  da je enregija resurs koji, planetarno, a ne samo u Srbiji,  sve više dobija na značaju. Najviše smo radili na optimizaciji utroška energije za potrebe klimatizacije, optimalnom korišćenju tehničke pare, redukciji disipacije i maksimalnoj rekuperaciji toplotne energije. “ objašnjava Dejan Ivanović, direktor Hemofarm proizvodnje za Jugoistočnu Evropu.

Interesantno je i da se izveštaj Svetske banke podudara sa ocenom nezavisnog revizora. Naime, Hemofarm je   2015. od nezavisnog revizora prema međunarodnim GRI sandardima, dobio najveću ocenu, A+ za poslovanje I izveštavanje u skladu sa principima održivog razvoja.

Kvalitet, efikasnost, bezbednost i pouzdanost Hemofarmovih proizvoda, uz energetsku efikasnost,  potvrđena je I očuvanjem liderske pozicije na domaćem tržištu. Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, Hemofarm se  nalazi na sedmom mestu  svih izvoznih kompanija u Srbiji.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...