Hemofarm u svetskoj eliti u domenu energetske efikasnosti
Foto: PR

Hemofarm u svetskoj eliti u domenu energetske efikasnosti

Društvo -

Iako smo navikli na kritike da je Srbija po ekološkim parametrima na začelju evropskog proseka, stigle su i dobre vesti! Najveća domaća farmaceutska kompanija, Hemofarm, našla se među 10% najboljih farmaceutskih kompanija na svetu u domenu energetske efikasnosti. Prema procenama Svetske banke za 2015. godinu Hemofarm zadovoljava najviše svetske standarde. To je i razlog što su fabrike u Vršcu i Šapcu uvrštene u „svetski top ten“.

Ova vest dobija na značaju i zbog činjenice da je paralaleno sa energetskim uštedama srpski farmaceutski lider, istovremeno, ostvario rekordnu proizvodnju. Iz svojih fabrika lansirao je 216,5 miliona pakovanja proizvoda! Hemofarm, je u 55-godišnjoj istoriji kompanije, ostvario I najveću kompleksnost od 2.000 različitih proizvoda!

“Praktično, Hemofarm je uspeo da, uz minimalno korišćenje prirodnih resursa, ostvari maksimalne efekte u proizvodnim kompleksima. Sama činjenica da je na svetskom nivou Hemofarm u bilo kojoj oblasti rangiran u 10%, potvrđuje naš fokus na jedan od najvećih izazova konkurentnosti u budućnosti, što je, svakako, energija. Takođe, činjenica da je analizu radila jedna renomirana organizacija kao što je Svetska banka, predstavlja satisfakciju za sve zaposlene, odnosno, priznanje za napore koje svakodnevno čine u optimizaciji potrošnje energenata.

Svesni smo da je enregija resurs koji, planetarno, a ne samo u Srbiji, sve više dobija na značaju. Najviše smo radili na optimizaciji utroška energije za potrebe klimatizacije, optimalnom korišćenju tehničke pare, redukciji disipacije i maksimalnoj rekuperaciji toplotne energije. “ objašnjava Dejan Ivanović, direktor Hemofarm proizvodnje za Jugoistočnu Evropu.

Interesantno je i da se izveštaj Svetske banke podudara sa ocenom nezavisnog revizora. Naime, Hemofarm je 2015. od nezavisnog revizora prema međunarodnim GRI sandardima, dobio najveću ocenu, A+ za poslovanje I izveštavanje u skladu sa principima održivog razvoja.

Kvalitet, efikasnost, bezbednost i pouzdanost Hemofarmovih proizvoda, uz energetsku efikasnost, potvrđena je I očuvanjem liderske pozicije na domaćem tržištu. Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, Hemofarm se nalazi na sedmom mestu svih izvoznih kompanija u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track