TERAJU JE IZ RAZREDA JER JE BOLESNA: Učenicu petog razreda šikaniraju drugarice!
Foto: Thinkstock

Strašno

TERAJU JE IZ RAZREDA JER JE BOLESNA: Učenicu petog razreda šikaniraju drugarice!

Društvo -
Uznemirujuće nekoliko devojčica maltretira vršnjakinju, ostavljaju joj poruke da više ne dolazi u školu

SUBOTICA - Grupa učenica petog razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice organizovala je svojevrsno potpisivanje peticije kako bi učenicu G. S., koja boluje od neizlečive kožne bolesti, izbacili iz škole?!Devojčica već šest meseci trpi šikaniranje vršnjakinja jer boluje od bulozne epidermolize, bolesti poznate i kao „deca leptiri“. Ovo retko oboljenje čini da se koža ljušti, stvarajući rane i pri najmanjem dodiru. I pored toga, ona je odličan đak. Na prošlogodišnjem takmičenju Misliša bila je druga u republici, a iz matematike druga u regionu.Đorđija Aksentijević, majka bolesne devojčice, ne može da veruje da se tako ponašaju prema njenoj ćerki i navodi da takvo ponašanje vršnjakinja traje već šest meseci.- Počelo je od toga da njihovo odeljenje nije menjalo kabinete zbog prirode bolesti moje ćerke. Potom su joj na času doturili papirić na kome je pisalo „Aj, pliz, nemoj više da dolaziš u školu“, da bi joj nakon časa devojčica otela papirić iz ruke da se ne bi saznalo za to - priča potresena majka i dodaje da je obavestila školu o svemu.Niko da reaguje- Učenice nisu imale nikakvih primedbi na nju, odnosno na njeno ponašanje, osim činjenice da je bolesna. Problem je dermatološki, fizički, te ne ometa bilo koga u razredu u praćenju nastave ili bilo čemu drugom. Interesantno je navesti i da se škola „bavila“ radom sa odeljenjem u „cilju razvijanja njihove empatije“ upravo u vreme dok su pripreme za peticiju bile u jeku - navodi Đorđija i dodaje da su svi u školi ignorisali ovaj problem:- Indikativno je i da postojanje ovih aktivnosti nije uočio niko od nastavnika, ostalih zaposlenih u školi ili roditelja, već moja ćerka i ja - navodi Aksentijevićeva i dodaje da je njeno dete od nastanka ovog problema posećivalo psihologa.Grupa na Vajberu- Najviše sam se uplašila kada je jednog dana došla iz škole i rekla mi: „Mama, možda je bolje da se povučem i da ne smetam, da više ne idem na nastavu, mogu da polažem razredne ispite.“ Povukla se u sebe, neke devojčice šest meseci ne pričaju sa njom. Dešavalo se da ona ustane da baci nešto u smeće, a učenice joj dobacuju: „Ajde, sedi, nemoj da te neko slučajno obori, posle ćemo mi biti krive zbog tebe.“ Čak su napravile grupu na Vajberu i osmišljavale kako da se potpiše i pokrene peticija kako bi je izbacili iz razreda - priča uznemirena majka.Prema njenim rečima, tek nakon toga škola je pozvala roditelje i devojčice na razgovor kod psihologa.- Ona je razumna devojčica, stabilna, sa ovim problemom živi od rođenja. Ipak, i pored bolesti, koja za nju predstavlja ograničenje u mnogo čemu, ovakvo ponašanje bi slomilo i odraslu osobu, a kamoli dete - zaključuje Aksentijevićeva.

PsihologOVAKAV ODNOS NIJE U REDUŠkolski psiholog Branka Tišma objašnjava da bi u ovakvim okolnostima trebalo uključiti i decu i roditelje.- Kada su u pitanju retke bolesti, poželjno je upoznavanje roditelja i dece o samoj bolesti da bi se adekvatno ponašali. Treba raditi sa decom koja pružaju otpor. Svakako da taj njihov odnos prema devojčici nije u redu - navodi Tišma.

Direktor školeDRMA IH PUBERTETDirektor Nenad Mirkov kaže za Kurir da je nakon majčine reakcije škola adekvatno reagovala.- Lepo su se družili, sada ih drma pubertet. Na svako saznanje bile su organizovane radionice i grupe, nakon poruke koju su joj doturili organizovan je roditeljski sastanak na kom se njena majka, nažalost, nije pojavila. Saznali smo da su dve učenice napravile grupu na Vajberu i imamo tu prepisku. Dokaz o peticiji nemamo, ali su te dve učenice kažnjene ukorima. Nadamo se da će ovo biti delotvorno, pratićemo i dalje šta se događa, ali je veoma bitno da se svi roditelji uključe i da rade sa svojom decom - navodi Mirkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track