MALE ŠANSE ZA JEDINSTVENU LISTU OPOZICIJE: Hteli bi zajedno, a ne mogu očima da se vide!
Foto: Beta

Teško do jedne kolone

MALE ŠANSE ZA JEDINSTVENU LISTU OPOZICIJE: Hteli bi zajedno, a ne mogu očima da se vide!

Politika -
Čanak ocenjuje da je nerealna opcija jedne opozicione kolone, a Živković da truli kompromisi nikad nisu doneli ništa dobro

BEOGRAD - Male su šanse da DS, SDS i LDP na izbore izađu u kao koalicija zbog ličnih animoziteta lidera, kao i ocene demokrata da bi im to donelo više štete nego koristi, saznaje Kurir.Lideri ovih stranaka Bojan Pajtić, Boris Tadić i Čedomir Jovanović sastali su se dvaput tokom vikenda, a konačnu odluku o nastupu na izborima saopštiće danas.Čeda pustio buvuVest da je jedinstvena lista već usaglašena objavljena je u subotu uveče, ali su trojica lidera odmah javno rekli da dogovora još nema. Tu informaciju je, prema saznanjima Kurira, „pustio“ Jovanović. Navodno, lista bi trebalo da se zove Demokratska Srbija - DS - LDP - SDS, a prvi na njoj biće Dragoljub Mićunović. Lider LDP je čak na Tviteru napisao „Nogom stani, maramicom mani“, stavljajući do znanja da je spreman na ujedinjenje.Izvor Kurira iz vrha DS je, uoči jučerašnjeg sastanka ovog trojca, rekao da do zajedničke liste najverovatnije neće doći.- Trenutno su šanse 70 prema 30 da opozicija neće ići ujedinjena. Nema sinergije u ovakvom savezu, išlo bi se na to kad bi zajedno imali više od 20 odsto, ali istraživanja pokazuju da tako nešto nije moguće. Jasno je da građani ne bi glasali za savez, jer se nekome smučio Tadić, nekome Pajtić, a nekome Jovanović i prosto jedan drugoga potiru. Do saveza bi došlo jedino kad bi Tadić povukao neki magičan potez, ali zaista ne znam šta bi to moglo da bude - kaže izvor Kurira.Prema ovom savezu nisu blagonakloni ni drugi lideri opozicije. Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da jedinstvena lista nije realna jer svi pamte lošu vladavinu demokrata.- Više kolona daje šansu da se više neopredeljenih građana uveri da imaju izbor da će glasati najzad za nešto, a ne protiv nečega. Nije realno da lista bude jedinstvena, iz jednostavnog razloga što se s druge strane ovog trenutka ne nalazi Slobodan Milošević. Oko Miloševića se posle 12 godina vladavine 2000. godine okupila i fokusirala svest da on mora da ode i tako je nastao DOS. Ovde sad imamo nekoliko godina vladavine SNS, ali su još sveža sećanja na dugi niz godina vladavine DS i niz razočaranja koja je ta vladavina donela - kazao je Čanak.

Šešelj: Zahtev stranaca

Ni lider Nove stranke Zoran Živković nije imao ništa bolje mišljenje o savezu.- Truli kompromisi nikad nisu doneli ništa dobro - napisao je na Tviteru.Lider SRS Vojislav Šešelj takođe je iskritikovao moguću koaliciju, uz ocenu da su se stranci „ujedinili kako bi srušili premijera Aleksandra Vučića“.Ocenjujući kakvi su izgledi jedinstvene liste za uspeh, politički analitičar Vladimir Goati slikovito kaže da mu to liči na podgrevanje krompira.- Razbijena čaša se teško povrati, a vrlo teško će lideri suzbiti gole ambicije. Bojim se da će stari lični antagonizmi, koji su rak-rana političke scene u Srbiji, ponovo proraditi. Iskočiće tehničko pitanje, ko će biti prvi na listi, ko će gde da sedne i slično. Nije verovatno da će to rezultirati dobrim rezultatom - napominje Goati.

Šta su govoriliPLJUNI, PA POLIŽIJovanović: Dačić i Tadić su meni simboli podmuklosti, neodgovornosti i bezobzirnosti, čega je prepuna naša politika.Jovanović: Najveći gubitak DS ogleda se u tome što je Boris Tadić tu stranku „očistio“‘ od svih onih koji su se više od tri puta sreli sa Zoranom Ðinđićem.Tadić: Jovanović je u poslednje vreme postao nepristojan čovek i ne znam šta mu je.

Borko StefanovićŽELIM IM DA SE UJEDINELider pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović ironično je komentarisao eventualni predizborni savez DS, SDS i LDP- Želim im od sveg srca da se ujedine i da Mićun bude nosilac liste, da građani vide šta znači spajanje nakon cepanja stranke, nakon svih reči koje su jedni o drugima izgovorili. Neka se ujedine, pa da vidimo kakav im je program i šta to oni imaju građanima da ponude - rekao je Stefanović.

Aleksandar Martinović o opozicijiKORISTE DRŽAVNU ZGRADU ZA PARTIJSKI SASTANAKZamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović sinoć je u Skupštini u toku rasprave o amandmanima izjavio da je u toku partijski sastanak lidera DS, SDS i LDP. On je naglasio da su se Bojan Pajtić, Boris Tadić i Čedomir Jovanović sastali u zgradi koja je u vlasništvu AP Vojvodine. Sastanak se, prema njegovim rečima, odvijao „uz blagoslov novog direktora DS Amira Bislimija i Dušana Elezovića“ i upitao kako to da se partijski sastanak odvija u zgradi koja je državno vlasništvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track