KRVAVA KIŠA VEČERAS U SRBIJI: Fenomen koji je nekada ledio krv u žilama!
Foto: Nemanja Pančić

29. februar

KRVAVA KIŠA VEČERAS U SRBIJI: Fenomen koji je nekada ledio krv u žilama!

Društvo -
BEOGRAD - Večeras će nebo iznad Srbije doneti crvenu ili obojenu kišu, tako da nemojte da vas iznenadi

Snažan ciklon, poznatiji kao "Mediteranski uragan", pokupio je velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i ''crvenu'' kišu i sneg, koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ranije se verovalo da je krvava kiša zaista od krvi i u istoriji se često provlačila kao predskazanje strašnih događaja. Pomenuta je čak i u Homerovoj Ilijadi, a u 12. veku biograf kralja Artura je takođe provukao ovaj motiv.

Narodna verovanja vezana za prestupne godine uglavnom su loša, jer se veruje da su ove godine "baksuzne". "Najnesrećniji dan" svakako je 29. februar kada ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove.

Mnogi poljoprivrednici i danas ozbiljno shvataju "loše znamenje" prestupnih godina, pa izbegavaju da tada bilo šta sade, jer se smatra da će biljke posađene tada, samo tada i rađati - tj. svake četvrte godine.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track