SRPSKI SINDIKALCI: Ženama umesto cveća i jeftine šminke siguran posao i veće zarade
Foto: AP 2014.

Međunarodni dan žena

SRPSKI SINDIKALCI: Ženama umesto cveća i jeftine šminke siguran posao i veće zarade

Društvo -
BEOGRAD - Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su danas, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, sve poslodavce u Srbiji da umesto cveća, vaučera i jeftine šminke povećaju ženama zarade i uruče im sigurne ugovore o radu kako bi se njihova ekonomska nezavisnost ojačala.

U saopštenju se navodi da žene pod pritiskom neoliberalnog kapitalizma postaju žrtve ozbiljne radne diskriminacije i loših stereotipa o njihovoj ulozi u društvu.

"Žene u Srbiji su nakon promene političkog i ekonomskog sistema izgubile čitav korpus ranije stečenih prava, dok im se istovremeno nameću novi oblici radne diskriminacije, poput nesigurnog i sve češće neprijavljenog upošljavanja na poslovima privremenog i sezonskog karaktera i koji su manje plaćeni u odnosu na iste poslove koje obavljaju muškarci", dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da je zabrinjavajuća "praksa neformalne zabrane uzimanja trudničkog bolovanja". "Zbog toga bi Dan žena u Srbiji morao postati otpor i borba trajnog karaktera protiv svih slabosti sa kojima se danas društvo suočava kada je u pitanju generalni položaj žena u društvu. Za sprovodjenje politike jačanja prava žena u društvu je najodgovornija država, odnosno vlast koja je vodi i koja donosi sve zakone", saopštio je Udruženi sindikat Srbije Sloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track