VUČIĆ ZA KURIR: Smeniću sve odgovorne za poplave! Direktori, dosta mi je vaših sranja!
Foto: Fonet

Premijer Srbije za naš list nakon katastrofalnih nepogoda

VUČIĆ ZA KURIR: Smeniću sve odgovorne za poplave! Direktori, dosta mi je vaših sranja!

Društvo -
Znate vi o kome je reč i ko je nadležan za to! Oni će snositi odgovornost ukoliko to utvrde nadležni organi, kazao je predsednik Vlade

BEOGRAD - Znate vi o kome je reč i ko je nadležan za to! Oni će snositi odgovornost ukoliko to utvrde nadležni organi, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić juče za Kurir, na pitanje koji su to direktori koje krivi za poplave u Srbiji.

- Sada bih najradije neke direktore... Ne znam šta uradio s njima - izgovorio je u dahu pre dva dana premijer dok je obilazio poplavljene u okolini Čačka. Rečenicu nije završio, ali su svi odmah odmah pomislili na direktora „Srbijavoda“ Gorana Puzovića. Sve je postalo mnogo jasnije kada je u javnost isplivao snimak ljutitog Vučića koji je u Konjevićima odbrusio Puzoviću, ali i načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću.

- Gde je Puzović? Samo vaša sranja da ne slušam više, ja to vidim i sam, osećam kroz nos - kazao je Vučić dok su se kretali ka poplavljenim kućama.

Kriv je i narod

Najavljujući reakciju države, premijer je naglasio da će biti napravljen širi program mera za obnovu u odnosu na poplave iz 2014. godine i napomenuo da je sada pričinjeno „više nego stotinu puta manje štete“.- Zbog manje razornosti prirodne katastrofe i zbog toga što smo u Obrenovcu, Krupnju, donekle u Bajinoj Bašti i Čačku uspeli da obnovimo obaloutvrde i nije bilo izlivanja, ali ste videli da su u Novom Pazaru frižideri i šporeti rušili mostove. Čim se sve završi, ponovo će kanali biti puni, nismo osigurali imovinu, kada bismo krenuli na obavezno osiguravanje, ljudi bi rekli da je to dodatni trošak. Ipak, dobra vest je da će svi dobiti naknadu štete - rekao je Vučić i dodao da će „država namiriti sve iako to nije njena krivica, niti obaveza“.

Puzović izbegava Kurir

Istakao je da mu nije problem da ode kod svakoga i istrpi bes.- Sebe treba da promenimo, prirodu nikada nećemo pobediti - zaključio je Vučić.Goran Puzović se juče dva puta javio na pozive Kurira. Prvi put je obećao da će uzvratiti poziv posle sednice Republičkog kriznog štaba, dok je drugi put samo prošaputao da je na sednici Vlade. Na kasnije poruke i pozive nije odgovarao do zaključenja ovog broja.Vlada Srbije je zbog poplava proglasila stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština.

Opasno Predrag Marić dobio lošu prognozu iz RusijeRUSI: JAČA KIŠA NEGO 2014.Dobili smo vremensku prognozu iz Rusije, koja se bitno razlikuje od naše i koja, ako se ostvari, može doneti više padavina i vode nego 2014. Prema njoj, pašće od 80 do 100 litara po kvadratu u ova tri dana, što može da ima velike posledice. Domaća prognoza predviđa mnogo manje padavina - rekao je sinoć Predrag Marić i dodao da će danas biti određene rizične tačke, kao i da će tamo biti upućeni ljudi.Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je na to da je teško predvideti toliko dana unapred koja će količina kiše pasti i da RHMZ ne očekuje tolike padavine.

Užas na KosmetuTROGODIŠNJE DETE ODNELA BUJICA KOD SRBICEKosovska policija intenzivno traga za nestalim trogodišnjim detetom koje je odnela bujica reke Kline kod Srbice.- Voda je dete odnela juče po podne, dok je s ocem šetalo obalom reke - rekao je portparol kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici Avni Zahiti.Policiji u potrazi za mališanom pomažu spasioci i stanovnici Srbice. Dete nije pronađeno do zaključenja ovog izdanja.

Novi problemiČETVRTAK KRITIČAN, FRKA OD OTAPANJA SNEGADragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije izjavio je da, pored padavina, potencijalnu opasnost za Srbiju predstavlja otapanje snega, što može dovesti do bujičnih potoka! Ipak, iz RHMZ smatraju da veću opasnost predstavljaju kiše koje se u Srbiji očekuju sutra i prekosutra.Oni navode da će se u noći između četvrtka i petka zona tih padavina premestiti na zapad i severozapad Srbije.

Požega Nebojša Dabižljević žrtva bujice NA KOSOVU SU MI SVE POPALILI, OVDE ME DVAPUT VODA UNIŠTAVANebojša Dabižljević, kojeg smo pre dva dana zatekli kako viri kroz prozor dok oko kuće reka Skrapež nosi sve, juče je iznosio uništene stvari i čistio blato.Voda je u kuću prodrla po drugi put u poslednje dve godine.Njegova supruga Dragica samo uzdiše.- Ovde smo kupili staru kuću i počeli da gradimo novu. Imamo još 13 godina da otplaćujemo kredit, a dva puta smo do sada poplavljeni. Tek što se malo sredimo, isušimo zidove i namestimo stvari, ono opet poplava - jadikuje Dragica.Izbacili su francuski ležaj, stolice, dušek, mašinu za pranje veša.- Propali su mi frižider, zamrzivač, TV, dva kauča, dva ormara, u pomoćnom objektu dizalica za dizanje betona, dve bušilice... - nabraja tužno Nebojša:- Ja sam izbegao sa Kosova 1999. Dole su mom bratu i meni spalili dve kuće. Došao sam ovde, mučio se da bih ovo stekao, zadužio se kod banke... Ovaj život ničemu ne vredi! Ironija je da mi je Komesarijat za izbeglice napravio kuću na Kosovu, ali su je ponovo zapalili baš na onaj dan kada je pre dve godine ovde bila poplava.(Z. G.)

TrstenikZAPADNA MORAVA UGROŽAVA KUĆEU opštini Trstenik i dalje je na snazi vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave u atare pet sela: Grabovac, Lozna, Medveđa, Ugljarevo i Bogdanje. Zapadna Morava ugrožava četiri kuće u Grabovcu i četiri kuće u selu Lozna, dok je u jednom domaćinstvu u Bogdanju voda prodrla u kuću. Posebna pažnja i dalje je usmerena ka zaštiti izvorišta Zvezdan kako bi se sprečilo da Zapadna Morava ugrozi izvorište koje je sanirano nakon majskih poplavae. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine i dalje je stabilno.

ObrenovacKRITIČNE PROGNOZE ZA SUTRA I PREKOSUTRAU Obrenovcu su poplavljena uglavnom poljoprivredna područja, tačnije oranice, izjavio je juče predsednik opštine Miroslav Čučković, dodajući da nijedan život nije ugrožen. On je na sednici štaba za vanredne situaciji upozorio da su prognoze za četvrtak i petak kritične s obzirom na natopljenost, a predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da „situacija u ovoj opštini nije dramatična“, da je vodostaj u opadanju, a Sava u redovnim odbranama od poplava. JP EMS saopštilo je da neće biti najavljenog isključenja električne energije u Obrenovcu i okolini.

Novi PazarDVANAESTI PUT STRADAMU Novom Pazaru i dalje je na snazi vanredna situacija. Nevzetu Mavrić iz naselja Jaklja ni ova poplava nije zaobišla. Kaže da joj je uništeno celo pokućstvo i da dvanaesti put sve iznova kupuje i oprema.- Svaka poplava, moja kuća na udaru - kaže Nevzeta šireći ruke dok nam pokazuje uništene stvari u sobi.Štab za vanredne situacije stalno zaseda.- Vodostaj je niži, pritoke se vraćaju u korita, međutim, probleme može da stvori sneg ako krene da se topi - rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, a potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je da je šteta znatno veća nego što se očekivalo. On je obećao pomoć iz budžetske rezerve. Od brzine sanacije zavisi kada će škole početi s radom.(A. N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track