HEROINA IZ BEOGRADA: Gluvonema devojka (24) postala sjajan zavarivač i traži posao
Foto: Zorana Jevtić

Nataša Milutinović ruši stereotipe i pokazuje šta znači volja

HEROINA IZ BEOGRADA: Gluvonema devojka (24) postala sjajan zavarivač i traži posao

Društvo -
Kurs je trebalo da pohađa moj brat, ali on se nije snašao. Pitala sam mogu li da probam. Svi su mi govorili: „Ma šta će tebi to“, napisala nam je na papiru mlada Beograđanka

BEOGRAD - Nataša Milutinović (24) jedina je devojka koja je stala na crtu muškim polaznicima beogradskog Zavoda za zavarivanje i stekla zvanje zavarivača kao jedan od najboljih đaka u klasi. Ta titula je još značajnija kada se ima u vidu da je ova prelepa devojka gluvonema.- Nikakve razlike između nje i muških zavarivača nema - odmah na početku razgovora napominje nam Radiša Matejić, Natašin instruktor i jedan od najboljih zavarivača u Srbiji.A onda zastaje, podiže kažiprst i brzo se ispravlja:- U stvari ima. Natašina ruka je mirnija, a njenu prefinjenost u radu nijedan muškarac ne može da dostigne - zaključuje on.Baš zahvaljujući ovim veštinama, Natašu su na kraju, uprkos brojnim odgovaranjima, pristali da prime na kurs za zavarivanje. Koliko god zvučalo diskriminišuće, istina je da niko nije očekivao da će jedna devojka, pa još i bez sluha, zaista uspeti da ga završi.- Kurs je trebalo da pohađa moj brat, ali se on nije snašao i odustao je. Onda sam pitala da li mogu ja da probam. Svi su bili u čudu i govorili: „Ma šta će tebi to“, ali nisam se obazirala. Čula sam da je ovaj zanat dosta tražen i cenjen i bila sam rešena da ga završim - ispisala nam je na papiru svoje odgovore Nataša, prethodno pažljivo čitajući sa usana pitanje koje joj postavljamo.Iza sebe je već imala diplomu zlatara i juvelira, kao i dve godine volontiranja u toj struci. Međutim, plaćen rad niko nije hteo da joj ponudi. Sada se nada da će biti drugačije jer su zavarivači traženi radnici i u Srbiji i u inostranstvu. Kada su angažovani na velikim projektima, ovde mogu da zarade i do 200.000 dinara mesečno, dok se u inostranstvu plaćaju 25 evra po satu rada.- Svaki početak je težak. Međutim, ja sam se u samom startu zaljubila u ovaj „muški“ posao i zahvaljujući mom instruktoru Radiši zavolela sam ovaj zanat i mislim da ću ga raditi sa velikim zadovoljstvom - zaključuje Nata, koja je završila kurs za TIG postupak i može da radi u hemijskoj i prehrambenoj industriji, termoenergetskim postrojenjima, termoelektranama, azotarama...Njen talenat je nesporan, naročito kada se ima u vidu da je u okruženju poznata kao vrsna slikarka, a najviše voli da crta portrete i konje. Oduševljeni njenom upornošću, u zavodu su rešili da joj ne naplate kurs. Inače, on traje 35 dana i košta 2.000 evra.(M. L.)

Majstor za respekt... Nataša s kolegom Radišom Matejićem
Majstor za respekt... Nataša s kolegom Radišom Matejićem

UspešnoMEĐUNARODNO PRIZNATI SERTIFIKATIZavod za zavarivanje u Beogradu osnovan je 1958. godine kao specijalizovana ustanova za profesionalno pružanje usluga u zavarivanju. Njegovi sertifikati međunarodno su priznati.- Naši polaznici su traženi radnici širom sveta, od nuklearnih postrojenja u Finskoj do zemalja sa razvijenom brodogradnjom i mostogradnjom. Za 365 dana izdali smo oko 1.800 sertifikata. Imamo i brojne klijente, NIS, „Srbijagas“, EPS, a radimo i razna ispitivanja, na primer ispitivanje figurina starih 4.000 godina koje je Tito dobio od Nasera - kaže Goran Sofronić, direktor ovog zavoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track