BAHATO: Državni radnici se kuglaju i brčkaju a mi plaćamo!
Foto: Profimedia

Rekreacija za službenike

BAHATO: Državni radnici se kuglaju i brčkaju a mi plaćamo!

Društvo -
Direkcija za građevinsko zemljište iskeširala 520.000 dinara za godišnji zakup bazena, a „Vodovod i kanalizacija Pančevo“ 300.000 dinara za kuglanu

BEOGRAD - Dok većina radnika u Srbiji jedva spaja kraj s krajem, pojedina javna preduzeća su, o trošku poreskih obveznika, svojim zaposlenima omogućila da se u slobodno vreme kuglaju, brčkaju na bazenima i takmiče u malom fudbalu i odbojci!Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u februaru ove godine za rekreaciju zaposlenih iskeširala je 520.000 dinara, dok je JKP „Vodovod i kanalizacija Pančevo“ zakup sale za kuglanje platilo 300.000 dinara.Tako, radnici Direkcije, za razliku od zaposlenih u većini drugih javnih preduzeća i kod privatnika, imaju mogućnost da po sat vremena nedeljno koriste bazen, a privilegovani su i da dva puta nedeljno treniraju ili igraju fudbal i odbojku. I to sve pod stručnim nadzorom lekara, nekoliko profesora fizičke kulture i spasilaca!PrivilegijaS druge strane, JKP „Vodovod i kanalizacija Pančevo“ je za sumu od 300.000 dinara godišnje, koliko plaća za kuglanu, od ponuđača tražilo da im dva puta nedeljno na dva sata obezbede tri staze i neophodnu opremu za trening.U ovom javnom preduzeću kažu da ne vide ništa čudno u tome što su zaposlenima omogućili besplatno kuglanje i navode da ovu nabavku sprovode prethodnih 15 godina.- Ukoliko je rekreacija radnika neprimeren trošak, onda to jasno treba zakonom odrediti. Parafrazirao bih ministra sporta, koji je rekao da dinar uložen u sport štedi pet dinara uloženih u zdravstvo - poručio je direktor pančevačkog „Vodovoda“ Aleksandar Radulović.Međutim, Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu podršku, kaže da ovakve beneficije u periodu ekonomske depresije zemlje govore o nedomaćinskom poslovanju pojedinih javnih preduzeća.- Statistika govori da zaposleni u javnom sektoru u Srbiji imaju veće plate nego zaposleni u privatnom. Imaju i brojne druge privilegije koje zaposleni u privatnom sektoru nemaju. S druge strane, 90 odsto javnih preduzeća posluje s gubitkom uprkos tome što se u njih slivaju ogromna sredstva koja uplaćuju upravo građani i privatnici. Ovo sve govori o nedomaćinskom poslovanju preduzeća, koja su mahom u problemu upravo zbog takvog principa delanja - navodi Rajić.

Iz našeg džepa... Uživaju za sve pare
Iz našeg džepa... Uživaju za sve pare

Neopravdani trošak

On ističe da postoje profesije za koje je „možda opravdano izdvajati sredstva za rekreaciju, ali da bi se precizno trebalo utvrditi koja su to zanimanja i koji je najadekvatniji vid rekreacije za njih.Izdvajanje sredstava za rekreaciju bilo bi opravdano u slučaju da je ta aktivnost uračunata u obračun plate, smatra ekonomista Milan Kovačević.- Svaka privilegija, poput besplatne rekreacije, morala bi da bude uračunata kao deo plate i na to mora biti plaćen porez - smatra Kovačević.

ANKETA Borka Planojević (71), penzionerJEDNAKI USLOVI ZA SVE- Mislim da bi i privatnici to trebalo da uvedu. Trebalo bi da svi budu jednaki i da svi imaju iste uslove.Pavle Mišić (24), studentUSPOSTAVITI KRITERIJUME- Trebalo bi uspostaviti jasne kriterijume, utvrditi kome je potrebna koja rekreacija i koliko sredstava treba izdvojiti.Sonja Drača (51), kulturni radnikI JA BIH NA BAZEN, A NE MOGU- Ja sebi ne mogu da priuštim bazen. Izdvajanje para u ove svrhe u našoj zemlji ne bi trebalo da bude prioritet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja