17. GODIŠNJICA SMRTI: Kazniti ubice Slavka Ćuruvije!
Foto: Profimedia

Ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa

17. GODIŠNJICA SMRTI: Kazniti ubice Slavka Ćuruvije!

Društvo -

BEOGRAD - Od ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije prošlo je tačno 17 godina. Predstavnici novinarskih udruženja će tim povodom danas položiti vence i zapaliti sveće u Svetogorskoj 35, na mestu gde je ovaj novinar ubijen 1999. godine, tokom bombardovanja Srbije.

U Udruženju novinara Srbije očekuju da će se na suđenju osumnjičenima za ubistvo Ćuruvije dokazati ko su izvršioci i nalogodavci ubistva i da će oni biti kažnjeni.Za ovo ubistvo optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu. Suđenje je počelo 1. juna 2015, a kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Da li suđenje dovesti do nalogodavaca?

Fondacija "Slavko Ćuruvija" izrazila je danas zabrinutost, povodom 17. godišnjice ubistva tog novinara, da li će suđenje koje je u toku pružiti odgovor na pitanje ko su izvršioci, ali i ko su naručioci ubistva glavnog urednika i vlasnika Dnevnog telegrafa.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" dodala je da pažljivo prati sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i sve slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbiji, a pozvala je javnost da se u tome priključi i da odlučnije i masovnije stane u odbranu novinara i medija, kad god i gde god njihova sloboda i bezbednost budu ugrožene.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track