MUTNO: Mađari i Hrvati muljali s izbornim listama?
Foto: Marina Lopičić

Još jedan slučaj falsifikovanja potpisa

MUTNO: Mađari i Hrvati muljali s izbornim listama?

Društvo -

RIK sumnja da je lažirano 1.611 izjava na izbornoj listi koalicije manjinskih stranaka DZVM i DZVH, slučaj predat nadležnom tužilaštvu

BEOGRAD - Izborna lista Mađarski pokret, koju čini koalicija Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice vojvođanskih Hrvata, takođe je pod lupom zbog sumnje da su na njoj priložene falsifikovane izjave.Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu juče je od policije zatražilo istragu zbog ove liste jer Republička izborna komisija (RIK) sumnja da je krivotvoreno čak 1.611 od 10.000 izjava.Ovo je već treći takav slučaj nakon što je Nacionalni kriminalistički centar (NKC) utvrdio da je određeni broj potpisa falsifikovan na listama Republikanske stranke i Jedinstvene ruske stranke. Tim povodom je, kako smo pisali, saslušavana pevačica Maja Nikolić zbog sumnje da je učestvovala u lažiranju.- RIK je obavešten o nalazu NKC zbog hitnosti postupka u kojem mora da se izjasni o izbornim listama, iako tužilaštvo još nije dobilo grafološko veštačenje - rekla je portparolka tužilaštva Leposava Vujanović.Organizovani sistemIzvršni direktor Cesida Bojan Klačar upozorava da je dosad u predizbornoj kampanji falsifikovano oko 15.000 potpisa, što navodi na sumnju da je u pitanju organizovani ili poluorganizovani sistem.- Ovo ne liči na delo pojedinca. Ne treba dozvoliti bilo kome da uđe u izborni proces. Ovakva krivična dela dosad nisu viđena u našoj praksi, iako su postojali slučajevi pokušaja ulaska pojedinih stranaka u parlament putem iskorišćavanja nedostataka u regulativi. Zato RIK mora da posegne za vanrednim pravilima kako bi rešio situaciju oko falsifikovanja potpisa - ističe on.Saslušana Maja NikolićProfesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da je ovo očit signal da treba da se menjaju propisi oko prikupljanja glasova.- Ako i SNS i nacionalnim manjinama treba isti broj potpisa za listu, onda znači da je manjinama taj prag previsok i da ga treba smanjiti. Nelogično je i da manjinama treba isti broj glasova za predaju liste, koliko da bi prešli cenzus - kaže Zoran Stojiljković.Inače, Maja Nikolić je, prema pisanju medija, na saslušanju rekla da ne zna ništa o falsifikovanju, ali je potvrdila da je upoznala lidera Jedinstvene ruske stranke Zorana Marića s Nikolom Jelikićem iz Republikanske stranke, a kod koga radi kao šef kabineta. Prethodno je saslušan i Marić, a tad je izjavio da ga je folk pevačica povezala s Jelikićem, kome je, kako je rekao, dao 4.500 evra da mu obezbedi potpise.

Još ratuju zbog listeRADULOVIĆ: PAJTIĆ NE BIRA SREDSTVAPokret Dosta je bilo Saše Radulovića i DS juče su se prepucavali oko obaranja Radulovićeve liste za pokrajinske izbore. Radulović je juče optužio Pokrajinsku izbornu komisiju da obmanjuje javnost tvrdnjom da su njegovu izbornu listu podnela neovlašćena lica, kao i da iza toga stoji strah lidera DS Bojana Pajtića, koji ne biraju sredstva da bi se održali iznad cenzusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track