Amfilohije: Pogažena vekovna prava SPC u Crnoj Gori

Amfilohije: Pogažena vekovna prava SPC u Crnoj Gori

Društvo -
Došli smo u položaj gonjenja crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, progona naših sveštenika i tvrdnji da pravoslavna crkva i ne postoji u Crnoj Gori, što je s one strane pameti, izjavio mitropolit

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je dobro što su Temeljnim ugovorom sa Svetom stolicom regulisana prava katoličke zajednice u Crnoj Gori, baš kao što je to urađeno sa islamskom i jevrejskom, ali da nije dobro što ista prava nikako da ostvare i pripadnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Nije dobro što su pogažena vekovna prava Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori. To je nešto što je bez presedana u istoriji Crne Gore. Ja sam prosto žalostan zbog takvog odnosa prema crkvi koja je kičmena moždina ove zemlje", kazao je Amfilohije. On je dodao da što pre prođe takvo stanje, to je časnije za Crnu Goru, njeno dostojanstvo i mesto u Evropi.

Mitropolit je podgoričkim Vijestima rekao da su prava, koja su sada pogažena poštovana i za vreme Kraljevine Jugoslavije i za vreme socijalističke Crne Gore.

"Tek sada od promene nekolicine ljudi u Vladi Crne Gore, došli smo u položaj gonjenja crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, progona naših sveštenika i tvrdnji da pravoslavna crkva i ne postoji u Crnoj Gori, što je s one strane pameti", rekao je Amfilohije koji je ovih dana najavio da će otići u civilnu penziju, ali da će i dalje biti aktivan u SPC.

On smatra da to nije ništa neuobičajeno i da je potpuno nevažno, kao i iznos penzije koju će primati.

"Po čemu je čudo neviđeno da i mitropolit, koji je u 75. godini, zatraži penziju, što nema naravno nikakvog uticaja na dalje služenje njega kao mitropolita. Što se tiče visine penzije, to ćemo da vidimo šta će PIO reći”, rekao je Amfilohije “Vijestima”.

Mitropolit je juče boravio u Nikšiću gde je primio književnu nagradu “Izviiskra Njegoševa” koju od 2008. godine uručuju eparhija Budimljansko-nikšićka i modna kuća "Mona".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track