SRBIJA TAČKA SUDARA VAZDUŠNIH STRUJA: Velika opasnost od poplava narednih godina
Foto: MUP

Upozorenje naučnika

SRBIJA TAČKA SUDARA VAZDUŠNIH STRUJA: Velika opasnost od poplava narednih godina

Društvo -

BEOGRAD - Užasne poplave koje su zahvatile čitav Balkan 2014. godine povezane su sa promenama u kretanju vazdušnih struja, otkrili su naučnici.

Ovi vetrovi koji kruže između Evkvatora i Severnog pola, uglavnom se kreću ka istoku, ali je bio praktično zaustavljen nekoliko dana iznad Srbije, Bih i Hrvatske, što je izazvalo rekordne padavine.

Studija je pokazala da tzv. planetarni talas rezonanci predstavlja ključni mehanizam za izazivanje ekstremnih vremenskih prilika tokom leta. Osim toga, naučnici su pokazala da su ekstremne padavine u snažnom porastu na Balkanu, čak više nego na globalnom nivou.

"Bili smo iznenađeni kada smo videli koliko je dugo sistem, koji je uzrokovao poplave na Balkanu, bio zakočen iznad tog regiona. Kao da je ciklin tipa Vb "Ivet" bio zarobljen tamo. Iz dana u dan kiša je lila i natapala tlo dok nije postalo zasićeno vodom, što je dovelo do poplava koje su odnele nekoliko desetina života i nanele štetu od tri i po milijarde evra", rekla je Liza Štadher sa Univerziteta za istraživanje klimatskih uticaja iz Postdama, inače vodeći autor ove studije.

Foto: Ministarstvo odbane Srbije
Foto: Ministarstvo odbane Srbije

Dok je prosečna količina padavina na Balkanu povećana samo malo od 1950. godine, intezitet onih koje su izazvale katastrofalne padavine je porastao za trećinu.

Učestalost takvih potencijalno razornih padavina na Balkanu, iako su i dalje retke, udvostručila se u poslednjih 60 godina.

Promene na nebu nad Balkanom su znatno veće od onih koje se očekuju od zagrevanja vazduha. U poslednjih 60 godina na ovim prostorima raste temperatura, a sa njom i količina padavina, naročito tokom toplih meseci.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Međutim, u maju 2014. desilo se još nešto što je dovelo do potopa. Osim što su se iznad Balkana "zaglavile" vazdušne struje koje su tu donele ciklon - iznad nas su zapele i mlazne struje. Te struje koje se nalaze na velikim visinama koriste putnički avioni ne bi li bukvalno dobili "vetar u leđa" i tako uz manju potrošnju goriva postigli veću brzinu.

"Ovakvi talasi mogu da imaju ozbiljne posledice po ljude. Bojim se da klimatske promene koje su u toku, mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj ovih talasa", zaključuje se u studiji koju je objavio časopis Nauka (Science).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track