IZBORNE BRLJOTINE: Kori Udovički slala pozive za glasanje i mrtvima!
Foto: Dragana Udovičić

Birački spiskovi širom Srbije prepuni nelogičnosti

IZBORNE BRLJOTINE: Kori Udovički slala pozive za glasanje i mrtvima!

Politika -

Neki građani dobili nekoliko poziva za glasanje, a bilo je slučajeva i da se obaveštenja šalju ljudima koji nikad nisu ni živeli na navedenim adresama

BEOGRAD - Po svemu sudeći ni ovi izbori neće proći bez problema s biračkim spiskovima i pozivima za glasanje. Naime, bilo je slučajeva da jedan građanin dobije više poziva za glasanje, da se pozivi šalju mrtvima ili da se dostavljaju ljudima koji nikad nisu živeli na navedenoj adresi.Izvor Kurira upozorava i na slučaj da se pozivi šalju na nepostojeće adrese.- Poslato je 13 poziva za glasanje na Gandijevu 55 na Novom Beogradu, a ta adresa ne postoji, već samo Gandijeva 55a. Takođe, čoveku koji ima tri nekretnine - u jednoj živi, a dve iznajmljuje - stigao je poziv za glasanje na sve tri adrese. Pritom, sve tri nekretnine su na različitim adresama - kaže izvor Kurira.

Tvrdi da je sve čisto... Dejan Đurđević, predsednik RIK
Tvrdi da je sve čisto... Dejan Đurđević, predsednik RIK

Opštine šalju pozive

Biračke spiskove sastavlja Ministarstvo za državnu upravu, na čijem čelu je Kori Udovički, koje ih potom šalje nadležnim lokalnim samoupravama. One potom pozive za glasanje šalju građanima.Šef posmatračke misije Građani na straži Raša Nedeljkov naglašava da izborna administracija mora hitno da reaguje i istraži ovu situaciju.- Oni moraju i da obaveste javnost o čemu je reč, jer ovakvi slučajevi doprinose atmosferi nesigurnosti i nepoverenja u izborni proces - upozorava on.Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ovi slučajevi moraju da se prijave, ali i napominje da je ključnih nepravilnosti, kao što su pokušaji kupovine glasova i slično, najviše pred samo glasanje.- Građani bi trebalo da prijave nadležnim izbornim komisijama sve nelogičnosti koje primete. Male su šanse da ovi viškovi poziva za glasanje mogu da dovedu do neregularnosti izbora, ne samo zbog posmatrača već pre svega zbog toga što sve stranke imaju svoje predstavnike u biračkim odborima. Teško da bi opozicija dozvolila da zapisnik bude prihvaćen ukoliko je bilo nepravilnosti. Ukoliko bi se neko usudio da menja zapisnik posle njegovog potpisivanja, to bi se otkrilo za pet minuta - objašnjava on.Predsednik RIK Dejan Durđević kategorički odbija mogućnost bilo kakvih neregularnosti.
Poslato je 13 poziva za glasanje na Gandijevu 55, a ta adresa ne postoji
Poslato je 13 poziva za glasanje na Gandijevu 55, a ta adresa ne postoji

Na spisku i mrtvi Sloba

- Mrtvih osoba na spisku je bilo i ranije. Pa Sloba Milošević je pet godina posle smrti bio na biračkom spisku. Ne znamo da li su ti pozivi pravi ili lažni, čuo sam da su krivotvoreni. Moguće je da ih je neko namerno štampao kako bi plašio narod. Čak su se ti pozivi pojavljivali i pre nego što su opštinske uprave slale pozive, mislim da bi policija trebalo da utvrdi ko stoji iza njih - kaže Đurđević.On dodaje i da je praktično nemoguće da jedna osoba glasa dva puta, ali i da se naknadno ubace glasački listići.- Niko ne može dva puta da glasa zbog UV lampe koja detektuje sprej na prstu naprskan kad osoba glasa. Na biračkom mestu su 42 člana biračkog tela, po dvoje sa svih lista, tako da svako svakog kontroliše i listići ne mogu da se ubace - napominje Đurđević.
Sumnjivo... Građani dobili više poziva za glasanje na kojima su bili različiti redni brojevi na biračkom spisku
Sumnjivo... Građani dobili više poziva za glasanje na kojima su bili različiti redni brojevi na biračkom spisku

REAGOVANJABorko Stefanović, Levica SrbijePREVARA ILI ALJKAVOSTOsuđujem takve pojave. To je ako ne uvod u smišljenu izbornu prevaru, onda bar neviđena aljkavost. Svi treba da pazimo dobro da se opet ne bi pojavili neki džakovi puni glasova, ovoga puta sa drugim akterima.Dijana Vukomanović, SPSČUVAJU LISTIĆE KAO ZENICU OKA SVOGNa biralištima na dan izbora bi mogli da očekujemo i do 40 ili 50 ljudi, predstavnike raznih partija koji će vrlo pažljivo pratiti sve neregularnosti. SPS daje instrukcije našim članovima biračkih odbora da čuvaju zakonitost izbora, a naročito glasačke listiće i glasačku kutiju kao zenicu oka svog.Nemanja Šarović, SRS KOSOVO PROBLEMATIČNOVučić je nesumnjivo spreman na sve da sačuva vlast. Gde god budu u mogućnosti, otimaće i kupovati glasove. Na KiM će sigurno biti otimačine jer nema višestranačke kontrole i brojanja glasova na biračkom mestu.Aleksandra Jerkov, DSSUMNJA I STRAHOčigledno je da Ministarstvo ne radi na najbolji mogući način. Buni me mnoštvo poziva za ljude koji ne žive na navedenim adresama, a to što se nadležno ministarstvo ne oglašava budi sumnju u regularnost i uliva dozu straha.

Ministarstvo za državnu upravuNISMO IMALI PRITUŽBIU Ministarstvu za državnu upravu, koje je nadležno za biračke spiskove, kažu da još nisu dobili nikakve zvanične pritužbe.- Birački spiskovi nisu problematični jer se svakodnevno ažuriraju i proveravaju. S obzirom na to da se za svaku vrstu izbora štampaju posebni izvodi iz biračkog spiska, ovaj broj za istog birača može da se razlikuje u obaveštenju za glasanje - kažu u Ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track