UNICEF: Treća najtransparentnija donatorska organizacija na svetu

Od 46

UNICEF: Treća najtransparentnija donatorska organizacija na svetu

Društvo -

NJUJORK - Izveštaj Indeks transparentnosti isporučilaca pomoći iz 2016. godine rangirao je UNICEF kao treću najtransparentniju, od ukupno 46 najvećih donatorskih organizacija u svetu.

UNICEF je ostvario najznačajniji napredak u poslednje tri godine i jedna je od svega 10 organizacija koje su ispunile Obavezu iz Busana, i informacije o finansijama, programima i rezultatima učinile javnim, navodi se u izveštaju.

Ovogodišnji indeks pokazuje da je trenutno svega 25 odsto globalne donatorske pomoći ispunjava standarde transparentnosti.

Indeks iz 2016. godine, koji predstavlja nezavisno merilo stanja transparentnosti u isporučivanju pomoći među donatorima, izrađen je od strane organizacije „Publish What You Fund“. Indeks meri napredak u odnosu na osnovni skup od 39 pokazatelja za koje se očekuje da organizacije objave informacije.

Prema ovom izveštaju, UNICEF je jedna od samo 10 organizacija koje su ispunile Obavezu iz Busana o transparentnosti u isporučivanju pomoći. Trenutno, samo 25% globalne donatorske pomoći ispunjava standarde transparentnosti, a UNICEF je prepoznat kao organizacija koje je načinila najznačajniji napredak od 2013. godine.UNICEF je 2012. godine postao potpisnik Inicijative za transparentnost međunarodne pomoći (IATI), a od nedavno je i punopravni član njenog Upravnog odbora. To je obavezalo organizaciju da javno objavljuje informacije o trošenju donatorske pomoći i tako olakša svim zainteresovanim stranama da pronađu, koriste i upoređuju podatke. UNICEF je usvojio implementacioni raspored IATI-a i uspostavio niz mera za automatizaciju i objavljivanje podataka u javnom registru ove organizacije, počevši od 2013. Tokom protekle tri godine, značajno je unapredio kvalitet i dubinu podataka o programima, kao i podatke na operativnom nivou. Na taj način njihovo objavljivanje je postalo sveobuhvatnije, blagovremeno, i pristupačno.

Podsetimo, UNICEF je u Srbiji prisutan 70 godina. Davne 1947. isporučuje prvu pošiljku sa hitnom humanitarnom pomoći Jugoslaviji, dok 1991. otvara svoju kancelariju, kako bi deci iz ratom pogođenih područja obezbedio neophodnu pomoć i podršku. Tokom najtežeg perioda za zemlju, krajem 90-ih, UNICEF je bio jedina humanitarna organizacija koja se nije povukla iz naše zemlje.

UNICEF se širom sveta finansira isključivo iz dobrovoljnih donacija – vlada, vladinih agencija, fondacija, korporativnog sektora i pojedinaca. U našoj zemlji sprovodi sveobuhvatne i dugoročne programe koji su usmereni na podršku državi da obezbedi zdravo odrastanje svakog deteta, optimalan razvoj u ranom detinjstvu, kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, odgovarajuću socijalnu zaštiti dece i porodica, kao i socijalno uključivanje marginalizovane dece i adolescenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track