ZAPOSLENI U LAZI STRAHUJU: Pobiće nas pacijenti!
Foto: Dragana Udovičić

Kritična situacija

ZAPOSLENI U LAZI STRAHUJU: Pobiće nas pacijenti!

Društvo -

U psihijatrijskoj klinici održan štrajk jer u obezbeđenju imaju samo jednog čoveka, koji ne sme da ima fizički kontakt s bolesnicima

BEOGRAD - Zbog sve učestalijih napada na medicinsko osoblje, a posle incidenta koji se desio prošlog petka, kad je pacijent nožem napao i povredio dvojicu tehničara psihijatrijske klinike „Dr Laza Lazarević“, zaposleni u ovoj ustanovi održali su jednočasovni štrajk upozorenja.Naime, medicinsko osoblje ove klinke, koje svakodnevno radi s veoma osetljivom grupom pacijenata koji su često agresivni, od napada čuva samo jedan pripadnik obezbeđenja u smeni. Da stvar bude gora, njemu nije dozvoljeno da ima fizički kontakt s pacijentima, pa se postavlja pitanje kako će da savlada agresivne pacijente?!

- Zahtevamo da se pod hitno reguliše obezbeđenje ove klinike. Napad koji se dogodio u petak je kap koja je prelila čašu. Naše obezbeđenje se svelo na portirsku službu. Počela je priča o nekom licenciranom obezbeđenju, koje je stručno za rad s našim pacijentima, ali gde mi da nađemo te ljude i kako da ih platimo? Agresivni pacijenti ne predstavljaju opasnost samo za nas već i za druge bolesnike - kaže za Kurir Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije „Laze“, i dodaje da je štrajk podržalo oko 70 ljudi, što je oko polovine osoblja.Sinđelić naglašava da su za vreme štrajka svi pacijenti bili zbrinuti, ali i napominje da su zaposleni u ustanovama ovog tipa posebno ugroženi, kao i da bi policijsko obezbeđenje bilo adekvatno rešenje za ovaj problem.

DrajzerovaNEMA PARA ZA OBEZBEĐENJEZaposlene u „Lazi“ u štrajku su podržali i radnici Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koji tvrde da im država više ne odobrava sredstva za fizičko obezbeđenje.- Imamo pacijente na teškim opijatima, heroinu, metadonu, koji znaju da budu agresivni. Ranije su nam iz različitih agencija slali penzionere kao obezbeđenje, koji su maltene umirali u objektu - kaže Branislav Bradašević, predsednik USZ Drajzerove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja