VLADIKA ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Srbi su neuništivi
Foto: Fonet

Episkop bihaćko-petrovački

VLADIKA ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Srbi su neuništivi

Društvo -

Svaki čovek bi trebalo da živi ugledajući se na Isusa Hrista, a ljude s kojima živimo treba da cenimo i volimo kao ličnosti, da se žrtvujemo za njih

BEOGRAD - Pozivam sve vernike, kao i ljude koji sebe drukčije smatraju, da svu svoju pažnju usmere na ličnost Isusa Hrista, da bolje sagledaju Gospoda i posebno događaj koji proslavljamo - Vaskrs.Smatram da se iz toga najviše može profitirati za vlastiti život, odnosno najviše uraditi za ličnu korist i korist čitave zajednice. Svaki čovek bi trebalo da živi ugledajući se na Gospoda Hrista, koji poziva ljude da uvažavaju i vole jedni druge. Ljude s kojima živimo treba da cenimo kao ličnosti, da ih volimo, da se žrtvujemo za njih - kaže za Kurir episkop bihaćko-petrovački Atanasije.On poziva na otvaranje ka Bogu i ka drugim ljudima jer je to rešenje za izlazak iz materijalne i moralne krize, koja je sve prisutnija u svetu. Čovek se, ocenjuje episkop, otuđio od Boga i od sebe, te postao egocentričan.- Mi smo sada, nažalost, sebični i zagrađeni sobom i otuda se pojavljuje to da želimo od drugoga oteti, drugoga uništiti... Potrebno je razvijati potencijal dobra, a on se razvija kada je čovek sa Bogom i sa drugim ljudima. Onda stvarno možemo postati dobri i humani i onda bismo izašli iz krize - navodi on.Episkop se osvrnuo i na albansku golgotu, kroz koju je srpski narod prošao pre tačno 100 godina, jer je to pokazatelj zašto je važno biti kršteni pravoslavni hrišćanin. Ujedno, ovaj događaj je, po njegovoj oceni, i dokaz da Srbi uvek uspevaju da vaskrsnu.- Pre 100 godina srpska vojska i srpska država su se izmestili, izmestili su se iz Srbije kralj i vlada, prošli kroz albansku golgotu i stigli na Krf. Slikovito gledano, to je odvajanje duše od tela. Telo je Srbija, a duša je ono što se iseljava - kralj, vlada, vojska... To su slike smrti. Ali oni će vaskrsnuti, a to se ne bi dogodilo da se nije radilo o ljudima koji veruju u Hrista i koji imaju veru u život. To je njih osposobilo da mogu da vaskrsnu iz takve smrti. To je dokaz da su Srbija i srpski narod neuništivi - kaže on.Na kraju, episkop SPC smatra da je Srbija, iako ekonomski iscrpljena i izložena raznim pritiscima i nepravdama, pokazala humanost i brigu za migrante. Ipak, kaže da treba biti i pomalo obazriv.

Unaprediti naukuZLOČIN JE UKINUTI VERONAUKUEpiskopa Atanasija smatraju utemeljivačem verske nastave u Beogradu, a on ipak, iako u poslednje vreme postoje tendencije u Srbiji da se umanji njena važnost, smatra da će veronauka opstati u školi:- Veronauka stvara bolji karakter i sposobniju i odgovorniju ličnost. Bio bi veliki zločin ograničavati veronauku. Umesto toga, preporučujem da se unapređuje kvalitet veronauke, neka država pomogne da se ona kvalitetnije predaje... Veronauka smeta onima koji je ne poznaju i nisu se upoznali sa efektima njenog prisustva. Ali, svakako, verujem da će se nastava održati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track