KO JE ZAPALIO 4 SVETINJE NA VASKRS? Do temelja gorele crkve u Rusiji, Njujorku, Sidneju i Melburnu
Foto: Printskrin

Nezapamćene vatrene stihije

KO JE ZAPALIO 4 SVETINJE NA VASKRS? Do temelja gorele crkve u Rusiji, Njujorku, Sidneju i Melburnu

Društvo -

Dve pravoslavne crkve u Australiji zahvatio je požar na dan Uskrsa, a informacije o tome stižu samo nekoliko sati nakon što je u Njujorku izgorela srpska crkva i zapalio se konak manastira na severu Rusije.

Makedonsku pravoslavnu Crkvu vaskrsenja u sidnejskom predgrađu Rokdejlu vatrena stihija je potpuno uništila, dok je grčka pravoslavna crkva Blagovesti u Melburnu samo oštećena.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Kako prenose lokalni mediji, požar je crkvu u Rokdejlu zahvatio oko 22h po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon uskršnjih liturgija. Srećom, u zgradi nije bilo nikoga.

Nekoliko sati ranije, u najstarijoj pravoslavnoj crkvi u Viktoriji, u crkvi Blagovesti u Melburnu izbio je požar. Kako prenose mediji, vatrogasna ekipa je pozvana oko 13.40h, samo nekoliko sati nakon što su završene jutarnje usrkšnje ceremonije u crkvi.

Zgrada je izdržala požar, koji je savladan za tridesetak minuta. Ipak, kako kaže sveštenik Kosmas Damianides, dim i plamen su oštetili zidove, krov i ikone u crkvi.

Požar je progutao i crkvu Svetog Save na Menhetnu, koja potiče iz 19. veka.

Starešina crkve Đokan Majstorović izjavio je da se osećao da je "usred noćne more" dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

Foto: AP
Foto: AP

Na Vaskrs je izgoreo i konak manastira Valan iz 19. veka na severu Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track