Knez tražio da ga sahrane u porti crkve
Foto: Dado Đilas

Kraljevska porodica poštuje želju preminulog

Knez tražio da ga sahrane u porti crkve

Društvo -

Poslednja želja U dokumentu u koji je Kurir imao uvid piše da je Republički zavod za zaštitu spomenika 2011. prihvatio knežev zahtev da se u porti crkve izgradi grobnica

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen po sopstvenoj želji u porti Crkve Svetog Ðorđa na Oplencu, a ne u kripti, gde počivaju članovi kraljevske porodice, saznaje Kurir. Iako su njegovi roditelji knez Pavle i kneginja Olga sahranjeni u kripti, preminuli knez izričito je zahtevao da se u porti crkve izgradi porodična grobnica.Nikica LopičićTo je za Kurir potvrđeno u kabinetu kneza Aleksandra, a dokaz je i dokument u koji je naš list imao uvid. U njemu piše da je Republički zavod za zaštitu spomenika 21. aprila 2011. prihvatio knežev zahtev da se u porti crkve sagradi grobnica. U kneževom kabinetu apeluju da se poštuje njegova poslednja želja, kao i da porodica Karađorđević bude pošteđena raznih interpretacija i komentara. Srđan Stanišić, šef kabineta kneza Aleksandra, ističe da je pri izboru mesta sahrane preminuli knez imao i crkveni blagoslov.Prema protokolu- Knez Aleksandar Karađorđević sam je odredio mesto svoje sahrane i u tome ga je podržala porodica. Za tu odluku zatražio je i dobio blagoslov vladike šumadijskog Jovana. O tome je dva puta obavešten i patrijarh Irinej, prvo prilikom prijateljskog susreta kneza Aleksandra i Njegove svetosti, a potom i na sastanku patrijarha i predstavnika Sinoda SPC s članovima porodice Karađorđević - kaže Stanišić.Komentarišući navode princeze Jelisavete da je nedopustivo da njen brat bude sahranjen u porti, član Upravnog odbora zadužbine i predsedavajući Krunskog saveta Dragomir Acović kaže za Kurir da tu postoje jasna pravila.- Razumem osećanja princeze Jelisavete, ali knez je za sobom ostavio udovicu i petoro dece, valjda bi i njih trebalo čuti, a oni ne govore ništa, čuje se samo sestra. Poštovanje prema mrtvima ne određuje se po tome da li su sahranjeni u kripti ili porti, nego da imate priliku koju niko ne može da vam ospori da budete sahranjeni na način koji dolikuje potomcima vožda Karađorđa, ali to ne znači da je otvoreno takmičenje, po kome ko prvi do grobnice, njegova grobnica - kaže Acović.On objašnjava da je kripta na Oplencu, porodična grobnica onoga ko je zadužbinu osnovao.U kripti nema mesta- To je bio kralj Petar I. U samoj kripti postoji ograničen broj grobnih mesta. Ako grobno mesto u porti crkve nije uvredljivo za Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, ne vidim zašto bi neko ko ima privilegije da bude Karađorđev potomak bio oštećen samo na osnovu toga što je sahranjen u porti, a ne u kripti - kaže Acović.Knez Aleksandar Karađorđević, biće sahranjen u 20. maja na Oplencu. Opelo će početi u 10 časova i 30 minuta.

Dokaz. Dokument kojim je odobrena sahrana u porti
Dokaz. Dokument kojim je odobrena sahrana u porti

U žalostiPRINC NUDI POMOĆ PORODICI PREMINULOG KNEZAKako nezvanično saznaje Kurir, princ Aleksandar Karađorđević u četvrtak je, kad je čuo vest o smrti kneza, pozvao Barbaru Karađorđević i ponudio joj svu pomoć u organizaciji sahrane supruga. Ona je odbila i insistirala da organizaciju sprovede kneževa beogradska kancelarija. Sahrani u petak na Oplencu prisustvovaće princ Aleksandar, princeza Katarina i princ naslednik Petar, koga je inače krstio pokojni knez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track