Stopa piraterije u Srbiji manja za dva odsto

Stopa piraterije u Srbiji manja za dva odsto

Društvo -
Ovo smanjenje najviše je uticalo na domaću IT industriju koja je zabeležila rast od 1,5 odsto, a promet cele grane je uvećan za 24 miliona evra

BEOGRAD - Stopa softverske piraterije u 2011. godini smanjena je za dva odsto, a to je donelo 3,5 miliona evra direktnih budžetskih prihoda, rečeno je prilikom predstavljanja studije o zaštiti intelektualne svojine u IT industriji.

Predsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore Miloš Blagojević je istakao da je ovo smanjenje najviše uticalo na domaću IT industriju koja je zabeležila rast od 1,5 odsto, a promet cele grane je uvećan za 24 miliona evra.

Blagojević je istakao da je zabeleženo 3,5 miliona evra direktnih budžetskih prihoda, kao i otvaranje 200 novih radnih mesta.

Iako je stopa softverske piraterije još uvek visoka i iznosi 72 odsto, ovakvo smanjenje ostvarilo je još samo deset zemalja, a u regionu su rezultati značajno lošiji, kazao je Blagojević.

"Softverska piraterija jeste jedan širi društveni problem i kada se rešava, celo društvo ima koristi od toga", ocenio je Blagojević.

On je podsetio i da je zakonski okvir u oblasti zaštite intelektualne svojine dobar i u velikoj meri usaglašen sa zakonodavstvom EU.

Direktor Sektora za razvoj i računarsku podršku Poreske uprave Dejan Vidojević je kazao da je tokom prošle godine kontrola obavljena u velikim i srednjim, kao i javnim preduzećima.

Prošle godine je izvršeno 415 kontrola i utvrđeno je da je 37,35 odsto kontrolisanih poreskih obveznika koristilo legalni softver, a nelegalni 61,69 odsto, naveo je Vidojević.

"Veliki poreski obveznici i privredni subjekti uglavnom koriste legalni softver i nije bilo većih nepravilnosti, dok manji poreski obveznici koriste uglavnom nelegalni softver", kazao je Vidojević i dodao da su od 16 kontrolisanih javnih preduzeća, u devet utvrđene neregularnosti.

On je kazao da je privrednim subjektima kod kojih su utvrđene neregularnosti omogućeno da isprave propuste pa je od svih neregularnosti 84 odsto legalizovalo softver u samom procesu kontrole, kod 11,33 odsto je taj proces u postupku, dok je protiv manje od pet odsto podneta prijava za privredni prestup.

"U prvom kvartalu ove godine zabeleženo je i povećanje PDV od prodaje računara i softvera za 18 odsto", dodao je Vidojević.

On je kazao da Poreska uprava ima pravo i da kontroliše fizička lica, ali da to neće raditi.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će se kontrolisati i izvoz softvera, jer iako je on prošle godine iznosio oko 90 miliona dolara, veliki deo još uvek ide kroz sivu zonu i nalazi se van kontrole države.

Vidojević je dodao i da stopa piraterije mora biti niža od 65 odsto, jer je to jedan od uslova u procesu evropskih integracija Srbije.

Regionalni menadžer kompanije IDC Adriatik, koja je pripremila ovu studiju, Atila Madai je kazao da je za razliku od 2010. godine kada je država ispustila 47,76 miliona dolara zbog 74 odsto piraterije, u 2011. obogatila svoj budžet sa dodatnih 4,7 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track