GAZDA SE OKOMIO NA SIROTINJU: Otima plate čistačicama, a one rade za crkavicu od 18.000 dinara!
Foto: Zorana Jevtić

Sramota

GAZDA SE OKOMIO NA SIROTINJU: Otima plate čistačicama, a one rade za crkavicu od 18.000 dinara!

Društvo -

Osamnaest žena koje rade preko agencije „BSS sikjuriti d.o.o.“ u niškom Domu zdravlja kivne na svog poslodavca jer im navodno zakida i crkavicu koju pošteno zarade

Čistačice, njih 18, koje preko agencije „BSS sikjuriti d.o.o.“ rade u niškom Domu zdravlja, kivne su na svog poslodavca jer im, kako tvrde, ne daje platu od samo 18.000 dinara.Poslednja isplaćena zarada je, kako navode, februarska, koju su dobile prošle nedelje, i to s umanjenjem, navodno zbog državnog praznika.Zakida nas- Kad sam počela da radim, pre nešto više od godinu dana, sve je bilo u redu. Plata je bila oko 21.000 i stizala je relativno na vreme. Onda je gazda počeo da je isplaćuje na kašičicu, kad koliko ima, a onda ju je i smanjio. Sad nam je zarada samo 18.000 dinara, nemamo ni naknadu za topli obrok. I na to pristajemo, samo da budemo isplaćene, ali on ni tu bednu platu ne daje - vajka se jedna radnica (ime i adresa poznate redakciji).Kako kaže, sve su pokušale kako bi došle do novca, ali uzalud, pa su odlučile da pomoć zatraže od medija.- Gazda se pravdao da mu Dom zdravlja ne plaća, pa da nam zbog toga ne daje plate. Međutim, kad smo pokušale to da proverimo, najstrože nam je zabranio. Kad odemo do njegove agencije, zamera nam što se tamo pojavljujemo, kaže da mu pravimo lošu reklamu. Na posao dolazimo o svom trošku jer nam ne plaća prevoz. Moramo da kupimo kartice iako ne primamo platu - žale se radnice.Ističu da su veoma zadovoljne radom u Domu zdravlja i odnosom ove ustanove prema njima.- Da svoj posao obavljamo savesno dokazuje to što nas u Domu zdravlja svi poštuju i uvažavaju. Samo našem gazdi ne valjamo!

Crno na belo... Dokaz iz DZ Niš
Crno na belo... Dokaz iz DZ Niš

Pokušao da se vadi

Dom zdravlja saopštava da svoje obaveze izmiruje redovno. U dopisu dostavljenom Kuriru navode da isplata agenciji ide i pre roka dospeća. Vlasnik agencije Srđan Milenković najpre je tvrdio da nikom ne duguje ništa, ali je odbio da pokaže isplatne listiće, s obrazloženjem da to nije dužan. Zatim je priznao da kasni s isplatom.- Njima je isplaćena martovska plata. Tačno je da Dom zdravlja redovno izmiruje obaveze prema našoj agenciji, ali taj novac ulazi u ukupan budžet. Neki drugi ne plaćaju, pa se iz tog novca izmiruju svi radnici naše agencije - naglašava Milenković.Odbacuje navode o maltretiranju radnica.- Nijedan od nadležnih organa nije našao nikakve nepravilnosti u mom radu. Protiv mene niko nije podneo prijavu za mobing, jer sam sa svojim radnicima u veoma korektnim odnosima.

RadnicePRIMILI SMO FEBRUARSKU PLATU, I TO TEK KAD JE KURIR INTERVENISAOČistačice negiraju navode svog poslodavca o isplati martovske zarade.- Tog dana kad ste vi bili kod njega, zvao nas je da nam isplati platu, i to februarsku. I nju nam je umanjio, kazao je da je bio državni praznik, pa da nam je zato zakinuo deo plate. Ove ostale, ko zna kad ćemo dobiti - rekla je jedna od Milenkovićevih radnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track