Hočevar: Želimo papu u Srbiji

Hočevar: Želimo papu u Srbiji

Društvo -
Katolička zajednica se nada da će papa Benedikt XVI sledeće godine dođe u Srbiju radi proslave 1.700 godišnjice Milanskog edikta

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da katolička zajednica želi da papa Benedikt XVI sledeće godine dođe u Srbiju radi proslave 1.700 godišnjice Milanskog edikta, ali da Srbija treba da odluči da li prihvata tu posetu.

"Nije naše da sada o tome govorimo. Ukoliko Srbija ne želi da primi svetog oca onda će vernici iz Srbije hodočastiti u Rim kako bi videli svetog oca", rekao je Hočevar na konferenciji za novinare u sedištu nadbiskupije upitan o svom stavu u vezi sa eventualnom posetom pape Srbiji.

Hočevar je podsetio i da katolička zajednica u Srbiji ima 400.000 vernika i da Srbija u vezi sa pitanjem posete pape treba da razmisli i o odnosu prema tim ljudima.

Beogradski nadbiskup je rekao da vernici iz Srbije žele da vide papu u godini obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta.

Milanskim ediktom iz 313. godine je priznata sloboda veroispovesti u Rimskom carstvu. Prestala su proganjana hrišćana koji su dobili pravo okupljanja i podizanja svojih crkava.

Beogradski nadbiskup je organizovao konferenciju za novinare o predstojećem susretu porodica iz svih župa njegove biskupije koji će se održati u nedelju u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track