Noć muzeja i na  Beogradskoj tvrđavi

Noć muzeja i na Beogradskoj tvrđavi

Beograd -
U subotu od 18 časova pa do dva sata iza ponoći za sve posetioce „Beogradske tvrđave” biće otvoreni Kula Nebojša, Veliki barutni magacin, galerija, suvenirnica i Radionica starih zanata

BEOGRAD - Tokom manifestacije „Noć muzeja” u subotu od 18 časova pa do dva sata iza ponoći za sve posetioce „Beogradske tvrđave” biće otvoreni Kula Nebojša, Veliki barutni magacin, galerija, suvenirnica i Radionica starih zanata u unutrašnjoj Stambol kapiji.

Na taj način JP „Beogradska tvrđava” je svojim programom upotpunila sadržaj ove tradicionalne beogradske manifestacije i otvorila vrata nekih od najznačajnijih spomenika kulture u sastavu Beogradske tvrđave.

U Kuli Nebojša posetioci će biti u prilici da vide stalnu izložbenu postavku u okviru koje će se moći upoznati sa istorijatom Kule kao vojnim objektom i tamnicom, radom i idejama Rige od Fere, velikog grčkog pesnika i revolucionara, saznati više o Prvom srpskom ustanku i nastanku moderne srpske države početkom 19. veka. Svi koji posete Veliki barutni magacin moći će da vide izložbu ,,Rimski portreti i stanovnici Singidunuma”.

Izložba prezentuje skulpture stanovnika, careva, bogova i heroja iz perioda od 2. do 4. veka tokom koga je Beograd zauzeo mesto značajnog pograničnog grada Rimskog carstva. U galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji posetioci će moći da vide izložbu skulptura Željke Momirov i njenih crteža iz ciklusa „Uglovi mojih ulica”, rađenih kombinovanim tehnikama u različitim dimenzijama.

Pored navedenih sadržaja, posetioci Beogradske tvrđave imaće priliku da vide i brojne alate koji se koriste u raznorodnim starozanatskim tehnikama u Radionici starih zanata u unutrašnjoj Stambol kapiji, kao i da pogledaju izložene predmete napravljene različitim tehnikama starih zanata u Galeriji starih zanata u unutrašnjoj Stambol kapiji.

Na istom mestu, u suvenirnici, posetioci „Noći muzeja” moći će da vide i kupe štampani materijal i monografije Beograda, kao i ručno rađene predmete od keramike, kože i drveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track